Natrag
13.12.2018 12:15

facebook

twitter

google

rss

dulist

Otvorena kuća meda u Majkovima

26.7.2013 @ 13:59 Ana Prohaska Zanimljivosti
2;2

Podijelite:

U Dubrovačkom primorju, u Majkovima otvorena je Kuća meda. U partnerstvu i zalaganju  DUNEA-e i Dubrovačko-neretvanske županije, a kroz program See Net i uz sufinanciranje Cooperazione Italiana allo Sviluppo-Ministero Affari Esteri, vodećeg partnera regiju Toskanu, te implementaciju OXFAM-a, Dubrovačko primorje i Majkovi dobili su Centar za promociju, degustaciju meda i ostalih tradicionalnih proizvoda regije, kao i Edukativni centar za med.

Od početka srpnja, svakog dana osim nedjelje, od 9 do 11 i od 18 do 20h svi zainteresirani mogu kupiti najfiniji med naših pčelara i pogledati novo obnovljeni prostor škole u Majkovima. Prostor škole doslovno je pretvoren u suvremeni muzej koji nas vodi kroz proces nastajanja meda, a uvijek razgovorljiva i ljubazna majkovka, gospođa Ružica Tepšić profesionalno pojašnjava čemu što služi u nastanku meda-zlata prirode. Filantrop, erudit i pčelar Pero Dobroslavić donirao je svoju umjetnički dizajniranu staklenu košnicu sa živim pčelama koje vještom instalacijom u prostoru slobodno izlaze i ulaze iz košnice. Uvijek aktivni predsjednik pčelarskog društva Dubrovačko primorje, Majkovi, Ivo Lopina pobrinuo se da uz izložene košnica od pletera, košnicu šuplje drvo, ručno obrađen i oslikani stol za otvaranje meda, dimilicu, matičnu rešetku, u kući meda budu zastupljeni svi pčelari iz regije koji žele promovirati  i prodavati svoje prizvode. Osim brojnih vrsta košnica u Kući meda u Majkovima za oko zapinju i velike torte od pčelinjeg voska. Zidovi muzeja meda ukrašeni su vrhunskim fotografijama među kojima se ističe kalendar cvatnje mednog bilja u Dubrovačkom primorju naziva Pčelinji rajski vrt. Iz njega doznajemo i za kutriozitete poput gorkog meda od maginja, odnosno planike koji je ujedno i zadnji sezonski med.
Osim meda ispred bivšeg Košica u Majkovima mogu se nabaviti i orginalni suveniri, likeri, sokovi, marmelade,ručno oslikani ukrasni jastučići s primorskim motivima, s ljubavlju i profesionalno proizvedeni u OPG-u Tepšić.

Komentari





O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana