Natrag
19.2.2019 14:07

facebook

twitter

google

rss

dulist

Otvorena izložba “Tko su lesepsijski migranti?”

24.12.2013 @ 10:25 Baldo Marunčić Kultura
3;3

Podijelite:

Izložba „Tko su lesepsijski migranti?“ otvorena je u ponedjeljak, 23. prosinca 2013. u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik.

Autori izložbe su kustosica Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik Jadranka Sulić Šprem, ravnatelj Državnog arhiva Dubrovnik Frane Čizmić i znanstvena novakinja sa Sveučilišta u Dubrovniku Tatjana Dobroslavić.

– Kontakt između subtropskog Sredozemnog i tropskog Crvenog mora dogodio se otvaranjem Sueskog kanala 1869. Vrste koje su prodrle iz Crvenog u Sredozemno more prema inženjeru Ferdinandu de Lessepsu koji je planirao i nadgledao gradnju Sueskoga kanala naziva se lesepsijskim migrantima. Iako je kanal otvoren u oba smjera, više vrsta migrira u smjeru Mediterana. Tako je do danas u Sredozemnom moru zabilježeno više od 300 akvatičnih organizama različitih taksonomskih skupina – istaknula je na otvorenju Jadranka Sulić Šprem.

Frane Čizmić naglasio je kako se u razradi izvorne ideje ove izložbe ukazala potreba obraditi i povijest izgradnje Kanala, zatim da se ovaj grandiozni graditeljski pothvat smjesti u širi geopolitički i gospodarski kontekst zbivanja u drugoj polovini 19. st. Napose je istaknut i doprinos Hrvata u njegovu ostvarenju. Tako osobitu zanimljivost na izložbi predstavlja lopata koju je sa Sueza donio Pelješčanin Vicko Antičević, a za ovu prigodu je posuđena iz Pomorskog muzeja u Orebiću.

Tatjana Dobroslavić istaknula je da je u Sredozemnom moru do sada zabilježeno najmanje 82 vrste riba lesepsijskih migranata koje imaju ozbiljan utjecaj na njegovu ekologiju te ugrožavaju mnoge lokalne i endemične vrste. U Jadranu je zabilježeno 14 vrsta koje još uvijek nisu znatno utjecali na alohtone vrste no povećanje njihovog broja može ugroziti ravnotežu unutar ihtiofaune.

Izložba je ostvarena uz potporu Ministarstva kulture i Grada Dubrovnika, a bit će otvorena do studenog 2014. godine.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana