Natrag
21.2.2019 05:41

facebook

twitter

google

rss

dulist

Otvorena izložba s motivima Lopuda

6.1.2013 @ 10:15 Ana Prohaska Kultura
10;10

Podijelite:

Izložba radova nastalih na 13. likovnoj koloniji Lopud 2012.koja je održana krajem listopada, otvorena je ove nedjelje u palači Sponza. Na koloniji je  sudjelovalo 29 umjetnika iz Županije, Zagreba i Herceg Novog.

Unutar članova Udruge izdvaja se u izvjesnoj mjeri skupina autora za koje se može reći da su već afirmirani te da su kvalitetom, ne samo metijerskim postignućima, nego i artikuliranom poetičko-formalnom dimenzijom poništili granicu tzv. diletantskog u odnosu na akademsko školovanje. U prilog ovoj tvrdnji stoji činjenica da je nekoliko renomiranih i akademski obrazovanih umjetnika iz Dubrovnika i šire pristupilo vrlo srdačno i s veseljem zajedničkom radu, očito prepoznavši u spomenutom krugu serioznost svake vrste, umjetnički elan i vitalnost kojima se vrijedi prikloniti. Tako je bilo i na 13. koloniji na kojoj je sve prštalo od druženje, nadopunjavanja, učenja i nadasve stvaranja.

Umjetnici su ostvarili ukupno 52 djela različitih tehnika, većinom uljem i akrilom na platnu. Među motivima su dominirale lopudske vedute, posebno franjevački samostan na suprotnoj strani uvale, barke i jedrilice usidrene uz hotel, te nekoliko vizura ostatka Lopuda.

– Ovdje ne izčažu samo članovi udruge amatera već i njihovi prijatelji koji dolaze na naše likovne kolonije. Ovo je 13. kolonija, specifična i posebna jer  s ovom izložbom promoviramo najljepše dubrovačko otočje, a to je Lopud. Na našoj idućoj izložbi vidjet ćete slike sa Koločepa i Šipana. Nadam se da ćemo to ostvariti – rekao je Zdravko Obradović, predsjednik Zajednica kulturno-umjetničkih udruga DNŽ.

– Dok sam ulazila u skladni atrij palače Sponza, učinilo mi se da se nalazim na Lopudu, koji je za vrijeme slavne Republike imao svoga kneza i Knežev dvor, živio u blagostanju i podalje od gradske užurbanosti, na njemu su se gradile palače, crkve i crkvice, dva samostana… Ostavili su Lopudu svoja djela i brojni domaći i strani umjetnici. Tako bogato naslijeđe graditeljskog, kiparskog i slikarskog izraza prepoznaje se po cijelom otoku ali i po oku naših umjetnika. Ovo je jedan zanimljiv ciklus radova koji odišu svježinom i raznolikošću izraza, nastali su in situ, a to uvijek dovodi do spontanih i originalnih radova – rekla je na otvaranju profesorica Kate Bagoje.

Djela izložena na ovoj izložbi su prvenstveno u službi turističke prezentacije otoka Lopuda, pa će biti izložena u hotelu Lafodija. 
Izložba će biti otvorena do kraja siječnja.
 

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana