Kultura

Otvorena izložba ‘Otkrivanje starih dubrovačkih katedrala’

Otvorena izložba ‘Otkrivanje starih dubrovačkih katedrala’

U Atriju palače Sponza u srijedu navečer otvorena je izložba ‘Otkrivanje starih dubrovačkih katedrala’ koja je organizirana u sklopu Dana kršćanske kulture.

Ovom izložbom predstavljaju se rezultati dosadašnjih aktivnosti Istraživačko-edukacijskog projekta i radionica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Gradske župe Gospe Velike u Dubrovniku. Prikazana je stručna i znanstvena obrada kamenih ulomaka, zidnog oslika i pokretnog arheološkog materijala s arheoloških istraživanja koji su provedeni 80-ih godina prošlog stoljeća ispod katedrale Gospe Velike i Bunićeve poljane u Dubrovniku.

– Večerašnja izložba u prvom planu ima katedralu Gospe Velike i sve ono što je pod njom iskopano. Također, želimo vam prezentirati rezultate rada studenata i njihovih profesora Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s kojima je Gradska župa Gospe Velike sklopila ugovor o radionicama gdje su studenti skupili i veliko iskustvo – rekao je povjesničar umjetnosti i voditelj radionice Ivan Viđen zahvalivši se svima koji su nazočili izložbi.

Okupljenima su se obratili i studentice i studenti koji su sudjelovali u ovom hvalevrijednom projektu.

– Prvi put smo se susreli s ovakvim projektom i načinom rada. Mnogi od njih su iskoristili stečeno znanje i materijale za svoje diplomske radove. Svi smo s vremenom stvorili otpornost na visoke temperature koje su se u vrijeme provođenja projekta kretale iznad 35 stupnjeva – sa smiješkom je rekla Jelena, jedna od sudionica u projektu.

Studenti su također najavili kako planiraju taj dio dubrovačke povijesti upotpuniti daljnjom kategorizacijom i istraživanjem te materijal objaviti u obliku neke pregledne studije koja bi bila dostupna javnosti.

Projekt je započeo u srpnju 2015. godine te su organizirane tri radionice u kojima su sudjelovali spomenuti studenti preddiplomskog i diplomskog studija povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Projekt i radionice odvijali su se uz financijsku potporu Grada Dubrovnika i Gradske župe Gospe Velike. Izložba je otvorena do 20. travnja.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist