Kultura

Otvorena izložba „Na čast Gradu“

Otvorena izložba „Na čast Gradu“

Prvi dio izložbe „Na čast Gradu“ otvoren je ovog ponedjeljka u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik. Tijekom šezdesetih godina 19. stoljeća Dubrovčani koji su živjeli i radili diljem svijeta uvidjeli su važnost tehničkog napretka.

Po povratku u Dubrovnik predložili su Trgovačko-obrtničkoj komori osnivanje tehničke škole u Dubrovniku. Tadašnji predsjednik Komore Antun Drobac prihvatio je prijedlog i uputio molbu Beču koji iz političkih razloga odbija osnivanje škole. Stoga se na Dropčevu inicijativu 1872. osniva Domorodni muzej, a svečano otvara u travnju sljedeće godine u velikoj dvorani općinske palače na drugom katu. Izložbom su obuhvaćene i biografije dviju najistaknutijih ličnosti tog vremena, Antuna Dropca i Balda Kosića. Drobac je još u studentskim danima počeo prikupljati različite vrste biljaka, a nakon povratka u Dubrovnik i otvaranja ljekarne u Gradu 1832. prikuplja školjkaše, rude, ribe, zmije i različite predmete kulturno-povijesnog značenja. S obzirom na njegovu kolekcionarsku strast, brojni su mu građani, seljaci i pomorci prilikom dolaska u ljekarnu donosili različite predmete. Uz podršku Trgovačko-obrtničke komore Dročeva je zbirka 1868. zbog brojnosti preseljena u samostan dominikanaca. Ista zbirka, nadopunjena predmetima koje je prikupila Komora, bila je temelj za osnivanje Domorodnog muzeja.

Nakon odluke o osnivanju Muzeja za doživotnog predsjednika izabran je Drobac. Za Dropčeva nasljednika izabran je Kosić koji je prikupio prve zbirke ptica, riba, mekušaca, gmazova i vodozemaca te sisavaca dubrovačkog kraja. Predmete je sam determinirao i konzervirao, a vrhunskom umijeću prepariranja njegovih dermoplastičnih preparata dive se i domaći i svjetski stručnjaci. Autorice izložbe su Jadranka Sulić Šprem i Ana Kuzman, kustosice Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik.

Pročitajte još

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist