Kultura

Otvorena izložba ‘Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama’

Otvorena izložba 'Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama'

 

Izložba ‘Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama’  otvorena je u četvrtak navečer u žitnici ‘Rupe’.

Riječ je o zajedničkom izložbenom projektu Ministarstva kulture i Etnografskog muzeja u Zagrebu, koji dubrovačka muzejska publika ima priliku vidjeti zahvaljujući dugogodišnjoj i bogatoj međumuzejskoj suradnji između Dubrovačkih muzeja i zagrebačkoga Etnografskog muzeja.

Izložba je nastala 2011. godine na inicijativu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a realizirana je zahvaljujući rezultatima dugogodišnjeg rada čitavog niza stručnjaka koji su u suradnji s lokalnim zajednicama te nositeljima tradicijskih znanja i vještina od 2009. godine do današnjih dana uspješno nominirali 15 kulturnih fenomena na jednu od tri UNESCO-ove liste svjetske nematerijalne baštine čovječanstva.

-Više puta je etnografski muzej izlagao baš ovdje u žitnici ‘Rupe’, ali svaki put nam je zadovoljstvo doći i postaviti novu izložbu. Arhitektura prostora je jako zanimljiva i bez obzira koliko puta izlagali svaka sljedeća izložba je , zahvaljujući tome, unikatna i posebna – poručila je autorica izložbe dr. sc. Iris Biškupić Bašić.

Izložba je popraćena s 15 filmova snimljenih za potrebe nominacija, koje posjetitelji mogu pogledati na zasebnim multimedijalnim sustavima, a njen cilj je potaknuti cjelokupno društvo na promišljanje o bogatoj nematerijalnoj kulturnoj baštini na području Republike Hrvatske te doprinijeti njenoj popularizaciji, očuvanju i prenošenju na buduće generacije.

Izložba će biti otvorena do 10. rujna 2018.

 

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist