Kultura

Otvorena izložba ‘DR Congo: Conflict Gold” Zorana Marinovića!

Otvorena izložba 'DR Congo: Conflict Gold" Zorana Marinovića!

Foto-izložba  ‘DR Congo: Conflict Gold’ Zorana Marinovića otvorena je ovog utorka u War Photo muzeju u Antuniskoj ulici u povijesnoj jezgri.

Autor izložbe Zoran Marinović hrvatski je dokumentarni fotograf. Zadnjih nekoliko godina fokus njegovog rada je Afrika. Suradnik je brojnih medija gdje objavljuje reportaže, te autor nekoliko samostalnih izložbi. Serija fotografija o djeci vojnicima osvojile su brojne međunarodne nagrade u 2013. i 2014. godini.

Ova izložba bavi se zlatom i sukobima koji nastaju zbog njega.

– Zlato? Nijedan grumen zemlje nije toliko zaokupljao ljudsku maštu koliko svjetlucavi metal. Tisućama godina, čežnja za zlatom, tjerala je ljude na bezumne postupke, izazivala ratove i poticala na osvajanje, osnaživala carstva, rušila brda i šume.

Zlato nije nužno za opstanak ljudi; zapravo od njega nema praktične koristi. No njegov neuništiv sjaj učinio ga je bezvremenim simbolom ljepote, bogatstva i besmrtnosti.

Opsjednutost zlatom trebalo je oslabjeti u modernom svijetu, ali zbog globalne recesije postalo je zapravo još privlačnije. Cijena zlata nikada nije bila viša – ni u novcu ni u količini ljudskog stradanja.

Brojni konflikti koji su rezultirali humanitarnom krizom u DR Kongu, zemlji najbogatijom zlatom na svijetu, odnijeli su preko 5.4 milijuna života od 1998. godine do danas. Prema izvještajima UN-a za proglašena je jednom od najnasilnijih zemlja na svijetu. Prokleto je to bogata zemlja, koja je svom narodu donijela samo sukobe i patnju. Generacije djece rođena je, odrasta i umire okružena brutalnim nasiljem – zapisano je u pozivu za otvaranje ove izložbe.

 

Izložba se može pogledati do 29. listopada.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist