Kultura

OTVORENA DUGO IŠČEKIVANA IZLOŽBA Smotra radova dubrovačkih arhitekata u Vili Banac

Poboljšati u Dubrovniku društveni položaj arhitekture kao djelatnosti od javnog značaja, unaprijediti suradnju s gradskom i županijskom upravom, te srodnim institucijama i udrugama, organizirati javne tribine i druge oblike stručnih rasprava…

Ovo su razlozi i ciljevi Društva arhitekata Dubrovnik, a ovoga utorka zaokruženi su dugo iščekivanom, jednostavno nazvanom, a opet iznimno kompleksnom ‘Izložbom ostvarenja dubrovačkih arhitekata’.

Predstavljeno je 39 projekata podijeljenih u tri kategorije – realizacije, projekti i prijedlozi – neovisno o tome je li riječ o obiteljskim kućama, višestambenim zgradama, stambeno-poslovnim zgradama, javnim zgradama, intervencijama na povijesnoj arhitekturi, rekonstrukcijama i dogradnjama, intervencijama u javnom prostoru, urbanizmu, izložbama ili arhitektonskoj publicistici. Izložbu prati i gostovanje ‘Godišnje izložbe ostvarenja hrvatskih arhitekata’, najveće izložbe takvog tipa na nacionalnom nivou. Osim arhitektonske struke, spomenuta izložba redovito privlači pozornost velikog dijela kulturne scene, ali i šire javnosti, budući da predstavlja najbolji uvid u recentnu domaću arhitektonsku produkciju.

– U DAD-u je već nekoliko godina postojala želja da se organizira velika izložba koja bi javnosti predstavila stručni rad dubrovačkih arhitekata, no uslijed čitavog niza prijepornih zbivanja na širem županijskom području, a na koja je s ciljem zaštite prostora i očuvanja javnog interesa bilo potrebno usmjeriti svu profesionalnu i radnu energiju, izložba je morala biti prolongirana – kazao nam je ususret izložbi predsjednik DAD-a Božo Benić.

– ‘Izložbu ostvarenja dubrovačkih arhitekata’ promatramo kao revijalnu smotru radova na kojima je angažirano više od stotinu arhitekata, urbanista, dizajnera interijera i drugih stručnjaka, zbog čega sam uvjeren kako će posjetitelji u mnogim projektima primijetiti pravu virtuoznost u artikulaciji i prostora i detalja – napominje Benić, ističući kako arhitekti imaju dužnost na ovakve i slične načine redovito komunicirati s javnošću, promičući arhitekturu kao dio kulture i identiteta.

Kako je bilo na izložbi, pogledajte u našoj fotogaleriji!

Pročitajte još

‘KAKVA MAJKA, TAKVA KĆI’ Duodrama o djetinjstvu i mladenačkim danima Marije Jurić Zagorke

Dulist

U ZAGREBU Predstavljanje ‘Sabranih pjesama I. – VI.’ Luka Paljetka

Dulist

IZLOŽBA ‘LJEPOTA LAŽNOG SJAJA’ Pogledajte krivotvorine Picassa i Dalija u Lazaretima

Dulist.hr

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija