Natrag
20.3.2019 06:19

facebook

twitter

google

rss

dulist

Otvoren novi dio obale, slijede trajektni vezovi

23.11.2011 @ 12:09 Baldo Marunčić Aktualno
10;10

Podijelite:

Na Batahovini je svečano otvorena 230 metara duga operativna obala Luke Dubrovnik.

– Završetak radova na Batahovini osigurat će 230 metara novoizgrađenog obalnog dijela te valorizaciju dosad neiskorištenog dijela luke – istaknuo je ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Kristijan Pavić, dodavši da je projekt vrijedan 60 milijuna kuna dijelom financiran kreditom EBRD-a.

Ovim se završava infrastrukturna cjelina, a slijedi razvoj lučke suprastrukture čiji će sadržaji i kvalitet odgovarati svjetskim standardima. Područje je zamišljeno kao „waterfront“, zona neposrednog kontakta urbane sredine i lučkog područja, opremljen multifunkcionalnim turističkim i poslovnim sadržajima, namjenjen putnicima koji koriste luku, ali i svim ostalim posjetiteljima te stanovništvu.

Ravnatelj Pavić kazao je kako je poslovanje Lučke uprave Dubrovnik trenutno orjentirano na izradu modela ulaganja u lučku suprastrukturu prema principu javno-privatnog partnerstva, a osnova ulaganja bit će dugogodišnji koncesijski ugovor, što implicira planiranje i definiranje niza parametara koji će u budućnosti oblikovati model upravljanja lučkim sustavom.

Kao nova infrastrukturna cjelina planira se izgradnja trajektinih vezova na području Batahovina 2.

– Tijekom 2012. godine dovršit ćemo projektnu dokumentaciju te ishodovati građevinsku dozvolu, a projekt je kandidiran za strukturne fondove Europske unije. Ukoliko se sredstva odobre, radovi se nastavljaju krajem 2013. godine – najavio je Pavić.

Državni tajnik za more Mario Babić istaknuo je značaj ulaganja u lučke projekte u obalnim gradovima od Rijeke do Dubrovnika, ukupne vrijednosti 540 milijuna eura.

– Suprastruktura, kao u svijetu tako i kod nas, gradit će se privatnim kapitalom, kroz javno-privatno partnerstvo. Sve će se to isplatiti i to se najbolje vidi u Dubrovniku, gdje gradimo da bi udovoljili zahtjevima koji već postoje – kazao je državni tajnik Babić.

Župan Nikola Dobroslavić službeno je otvorio novoizgrađeni dio operativne obale te kazao kako su u ovom projektu poštovani dogovoreni rokovi izgradnje.

– Čestitam svima uključenima u projekt, ponajprije na doprinosu projekta za turizam i za izlazak iz prometne izoliranosti. Ostaju nam dva najvažnija projekta, autocesta prema županijskom prostornom planu te Pelješki most – poručio je župan Dubroslavić te istaknuo kako su za ovaj projekt najzaslužniji predsjednica Vlade Jadranka Kosor i ministar graditeljstva Branko Bačić.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana