Aktualno

Otvoren CEFTA turistički forum!

Otvoren CEFTA turistički forum!

Prvi CEFTA (Central European Free Trade Agreement) turistički forum kojeg je organizirala Hrvatska gospodarska komora, održava se danas u hotelu Valamar Dubrovnik President od 10 do 17.30 sati, a predhodi Danima hrvatskog turizma.

Skup su otvorili zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo i direktorica HGK Sektora za turizam Leila Krešić – Jurić. Uz njih je pozdravni govor održao još i Mathieu Hoeberigs iz Europske komisije te Vlasta Klarić iz HGK.

U okviru turističkog foruma, CEFTA se ove godine bavi razvojem održivog i odgovornog turizma, promociji inovativnih i osebujnih transnacionalnih turističkih projekata, mrežama transnacionalnih kulturnih ruta i liberalizacijom viznog režima.

Pri pozdravljanju gostiju, Vlasta Klarić istaknula je kako je CEFTA izniman događaj kako za Hrvatsku tako i za Dubrovnik.
Leila Krešić – Jurić na uvodnom govoru naglasila je – Cilj CEFTE nije samo održivo i odgovorno ponašanje u turizmu, već i ekologija, razvoj i sve ostalo što zadržava stanovništvo unutar neke zemlje. To treba razvijati.

Također je napomenula kako transnacionalni  projekti za CEFTA zemlje znače nove mogućnosti i perspektive.  – Na forumu će biti govora o kulturi, te njenom utjecaju. – rekla je.

Nakon nje, uvodni govor održao je i zamjenik Ministra turizma RH Oleg Valjalo. Naglašavajući bitnost turizma, izjavio je:  – Turizam se ne događa u pet mjeseci. Bilo bi dobro da govorimo o sezoni koja traje dvanaest mjeseci. Pričajući o turizmu, naglasio je bitnost ekonomije, grupnih reformi te istaknuo kako se ovi ciljevi moraju primjeniti na sve aspekte turizma. Turizam koristimo za punjenje državnog proračuna, te će se mijenjati i PDV unutar njega. Osvrnuo se na to što čeka Hrvatsku u 2013. godini. – Hrvatska ulaskom u EU izaći iz CEFTA-e, ona ostaje aktivna spona tih zemalja prema EU.

Mathieu Hoeberigs pozdravio je sve prisutne te izrazio sreću što je opet u Dubrovniku. Kao predstavnik EU komisije, spomenuo je politiku u turizmu, te progrma poticanja i transnacionalnu inicijativu i poseban interes u području razvoja turizma regija.  
 

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist