Natrag
20.2.2019 04:15

facebook

twitter

google

rss

dulist

Otvara se gostujuća izložba ‘Svetačke medaljice’

11.12.2013 @ 11:48 Mia Njavro Kultura
2;2

Podijelite:

Dubrovački muzeji u suradnji s Arheološkim muzejom Istre Pula organiziraju izložbu 'Svetačke medaljice – pobožna znamenja žiteljica samostana sv. Teodora u Puli' koja će biti otvorena u petak, 13. prosinca u 12 sati, u Kneževu dvoru.

Izložba prikazuje svetačke medaljice nađene istraživanjem benediktinskoga samostana s crkvom Sv. Teodore u Puli. Pulske benediktinke se prema vjerodostojnim podatcima spominju u 12. i 13.st., a nakon sredine 14.st. njihov je samostan bio premješten unutar grada. Kult sv. Teodora, prvokršćanskog mučenika, se u Puli počeo štovati još u vrijeme bizantske vladavine Istrom, a sredinom 17.st. prilikom izvođenja radova na katedrali su nađene njegove relikvije. U srednjem i novom vijeku, u krugu samostana su se pokapali gotovo svi koji su u njemu za života boravili,  pa su predmeti  ove izložbe pripadali  brojnim stanovnicama  spomenutog samostana. Riječ je o privjescima s reljefnim prikazima na objema stranama, najčešće s likovima Isusa, Bogorodice, svetaca, čudotvornih prikaza i predmeta, i hodočasničkih mjesta. Vjernici su ih nosili ovješene na krunice ili oko vrata, kao simbol vjere, zaštite i utjehe.  Kao izraz duboke pobožnosti nisu se ni u smrti odvajale od  preminule osobe. Izrađivale su se u hodočasničkim mjestima, u samostanima, a najkvalitetnije vjerojatno u rimskim kovnicama. Datiraju se u 17. i 18. stoljeće. Danas ti predmeti imaju kulturološku vrijednost i nezaobilazni su predmeti u proučavanju slojevitosti življenja na jednom prostoru.

Autorica izložbe je Ondina Krnjak, a izložba će biti otvorena do 15. siječnja 2014. godine.

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana