Kultura

Otvara se gostujuća izložba ‘Svetačke medaljice’

Dubrovački muzeji u suradnji s Arheološkim muzejom Istre Pula organiziraju izložbu 'Svetačke medaljice – pobožna znamenja žiteljica samostana sv. Teodora u Puli' koja će biti otvorena u petak, 13. prosinca u 12 sati, u Kneževu dvoru.

Izložba prikazuje svetačke medaljice nađene istraživanjem benediktinskoga samostana s crkvom Sv. Teodore u Puli. Pulske benediktinke se prema vjerodostojnim podatcima spominju u 12. i 13.st., a nakon sredine 14.st. njihov je samostan bio premješten unutar grada. Kult sv. Teodora, prvokršćanskog mučenika, se u Puli počeo štovati još u vrijeme bizantske vladavine Istrom, a sredinom 17.st. prilikom izvođenja radova na katedrali su nađene njegove relikvije. U srednjem i novom vijeku, u krugu samostana su se pokapali gotovo svi koji su u njemu za života boravili,  pa su predmeti  ove izložbe pripadali  brojnim stanovnicama  spomenutog samostana. Riječ je o privjescima s reljefnim prikazima na objema stranama, najčešće s likovima Isusa, Bogorodice, svetaca, čudotvornih prikaza i predmeta, i hodočasničkih mjesta. Vjernici su ih nosili ovješene na krunice ili oko vrata, kao simbol vjere, zaštite i utjehe.  Kao izraz duboke pobožnosti nisu se ni u smrti odvajale od  preminule osobe. Izrađivale su se u hodočasničkim mjestima, u samostanima, a najkvalitetnije vjerojatno u rimskim kovnicama. Datiraju se u 17. i 18. stoljeće. Danas ti predmeti imaju kulturološku vrijednost i nezaobilazni su predmeti u proučavanju slojevitosti življenja na jednom prostoru.

Autorica izložbe je Ondina Krnjak, a izložba će biti otvorena do 15. siječnja 2014. godine.

Pročitajte još

HRVATSKA KOMORA ARHITEKATA ‘Mjera’ je najbolji konceptualni pothvat

Dulist

KATE KAPURALICA Ivica Kunčević logičan je izbor u antologijskom nizu legendarne predstave

Dulist.hr

U ČAST AKADEMIKU VEKARIĆU Predstavljanje zbornika radova ‘Dubrovnik u hrvatskoj povijesti’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija