Hrvatska

OTPUŠTENI RADNICI I PAD PROMETA Ipak, naši sugrađani podržavaju zabranu rada trgovina nedjeljom

OTPUŠTENI RADNICI I PAD PROMETA Ipak, naši sugrađani podržavaju zabranu rada trgovina nedjeljom

Novim Zakonom o unutrašnoj trgovini neke nama susjedne zemlje počele su s primjenjivanjem prakse uvođenja nedjelje kao neradnog dana. Zbog toga započeo je val otpušanja, a opao je i promet pa je odluka među posloprimcima i, svakako, poslodavcima izazvala negodovanja. Pri tome, međutim, nije uzeta u obzir specifičnost trgovačkih centara kao dijela turističke ponude što je slučaj i u Dubrovniku. Stoga su organizacije zatražile reviziju.

Ipak, većina građana Hrvatske, njih 84 posto, ukinula bi ili ograničila rad trgovina nedjeljom, da je odluka kojim slučajem u njihovim rukama. Otkriva to anketa koju je proveo portal MojPosao i u kojoj je sudjelovalo više od tri tisuće ispitanika.

Podsjetimo, temu uređenja rada nedjeljom nedavno je aktualizirala hrvatska Vlada, najavom izmjena postojećeg Zakona o radu i to po uzoru na austrijski model, prema kojem bi rad trgovina nedjeljom bio ograničen na nekoliko nedjelja u godini.

Prije no što konačni prijedlog zakonskih izmjena bude predstavljen široj javnosti, istražili su mišljenje naših sugrađana o navedenoj temi.

Promjene podržavaju i oni koji ne rade nedjeljom
Velika većina anketiranih (84 posto) podržava ideju o ograničavanju rada nedjeljom, neovisno o tome traže li od njih poslodavci dolazak na posao i na taj, posljednji dan u tjednu. Svoj stav pojašnjavaju riječima kako je ‘nedjelja dan za odmor i obitelj’ i postavljaju pitanje ‘zašto neradnu nedjelju omogućiti samo trgovcima? Istu stvar zaslužuju i ugostitelji i hotelijeri’.

Zabranama se ništa ne rješava
S mogućim ograničavanjem rada na određeni broj nedjelja u godini, dok bi ostatak vremena na snazi bila zabrana rada, ne slaže se 15 posto Hrvata.
Smatraju kako su ‘zabrane loša stvar i njima se ništa ne rješava’ i dodaju da se ‘država ne bi trebala miješati u privatni sektor’, naročito u trenutku kada ‘u Hrvatskoj postoje važniji i krupniji problemi’ kojima bi se Vlada trebala baviti.
Odluku o radu sedmog dana u tjednu prepustili bi samim trgovcima, ipak je riječ o njihovom poslovanju, ali istovremeno napominju kako bi rad nedjeljom trebao biti bolje i poštenije plaćen nego što je to sada slučaj.

Rad na pola radnog vremena?
Svega 1 posto anketiranih o ovoj temi nema jasno definiran stav i nisu načisto treba li ograničavati rad nedjeljom. Međutim, usprkos svojoj neopredijeljenosti, nude konkretne prijedloge kako riješiti ovo pitanje, poput rada na pola radnog vremena, značajnog povećanja satnice radnika ili pak ‘zabrane rada ponedjeljkom’.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist