Hrvatska

OTOČNI SABOR ‘Agencija za obalni linijski pomorski promet se ne smije ugasiti’

OTOČNI SABOR 'Agencija za obalni linijski pomorski promet se ne smije ugasiti'

Udruga za razvitak hrvatskih otoka ‘Otočni sabor’ uputila je javno pismo Vladi RH povodom donošenja Zaključka o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova, trgovačkih društava, instituta, zaklada i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima na 110. sjednici Vlade Republike Hrvatske i prijedloga Nacrta izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak.

‘Otočni sabor smatra da je u Republici Hrvatskoj dosta nepotrebnih raznoraznih agencija i da u cjelini nemamo ništa protiv gašenja nepotrebnih agencija, ali smatramo da jedna agencija mora ostati samostalna jer otočanima život znači. Agencija za obalni linijski pomorski promet se ne smije ugasiti i mora ostati samostalna kao i do sada. Zašto?

Agencija za obalni linijski pomorski promet u svom radu dnevno rješava otočnu pomorsku povezanost i komunicira s otočnim JLS oko potrebnih dnevnih izmjena plovidbenih redova za potrebe otočana. Bojimo se da ukoliko zaista dođe do ukidanja Agencije, neće biti moguće intervenirati u plovidbeni red na dnevnoj razini.

Pretpostavljamo da bi se ukidanjem Agencije za obalni linijski pomorski promet njezine ovlasti prebacile na Ministarstvo pomorstva te smatramo da bi u tom slučaju došlo do sukoba interesa oko dodjele koncesija na obalnim linijama za državnog brodara Jadroliniju.

Otočni sabor također smatra da u predloženom Nacrtu Izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak dolazi do udara na jednu od glavnih gospodarskih djelatnosti na otocima, a to je turizam. Stupanjem na snagu ovog Zakona dolazi do mogućeg drastičnog povećanja paušalnog poreza na dohodak za privatne iznajmljivače.

U prijedlogu se tako navodi da su ‘jedinice lokalne samouprave dužne donijeti odluke kojima će propisati visinu paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu, a koja ne može biti manja od 150 kuna niti veća od 1.500 kuna’. U navedenom Nacrtu prijedloga Zakona nije navedeno da jedinice lokalne samouprave moraju poštivati Zakon o otocima i otočnost – skup geografskih, društvenih, povijesnih, gospodarskih i ekoloških posebnosti proizašlih iz potpune okruženosti morem.

Otočni sabor poziva Vladu Republike Hrvatske na preispitivanje gore navedenih problema i potiče ju da uzme u obzir stanje na našim otocima i da ne dozvoli da stupanjem na snagu gore navedenog Zaključka Vlade RH i Nacrta prijedloga Zakona dođe do dodatnog pogoršanja stanja na otocima.

Vijeće Otočnog sabora’

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist