Aktualno

OTKRIVEN SPOMENIK VELIKOM UMJETNIKU ‘Bukovac je volio Cavtat, a Cavtat Bukovca’

OTKRIVEN SPOMENIK VELIKOM UMJETNIKU 'Bukovac je volio Cavtat, a Cavtat Bukovca'

U sklopu proslave Dana Općine Konavle u Cavtatu je u nedjelju otkriven spomenik Vlahu Bukovcu, rad akademskog kipara Petra Dolića.

Spomenik ovom velikom Cavtaćaninu otkrili su ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i načelnik Božo Lasić. Izaslanica hrvatskog premijera i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je tom prilikom kako će spomenik biti lijep podsjetnik na značaj hrvatskog velikana.

-Ovim Cavtaćani Bukovcu vraćaju dug, ali je to i podsjetnik kako je nakon rata obnovljena materijalna i nematerijalna baština Konavala. Iako je od Bukovčeve smrti prošlo gotovo stotinu godina, i danas u hrvatskoj kulturi nastavljamo otkrivati veličinu njegovog djela te istraživati sav njegov utjecaj i doprinos – rekla je Obuljen Koržinek. Konavoski načelnik Božo Lasić istaknuo je kako je ‘Bukovac volio Cavtat, a Cavtat Bukovca’, napomenuvši kako se i po Bukovcu Cavtat već generacijama prepoznaje u svijetu.
”Ovo je velik dan za Cavtat, kojem je Bukovac poklonio niz predivnih slika. Njegova je ljubav prema Cavtatu bila neizmjerna i nije doživio vratiti se u mjesto. Ipak, mi smo ga ovim vratili i mislim da smo dobro učinili”, izjavio je Lasić. Autor spomenika Petar Dolić rekao je kako se, razmišljajući o stvaranju spomenika, odlučio na način koji je blizak ljudima.

-Bukovac sjedi na klupi koja dozvoljava da ga se zagrli, kao što je on volio Cavtat. Tako se može osjetiti uzajamna ljubav Cavtaćana i Bukovca. Također, portret sam preuzeo s njegovog autoportreta, s prepoznatljivim šeširom. Nedostajalo mi je svjetlo pa sam na njegov blok za slikanje ugradio inoks ploču na kojoj zrcali svjetlo na njegov portret. Imao sam jako velik izazov i strahopoštovanje i trebalo mi je oko godinu dana, nakon pet ili šest idejnih skica – rekao je Dolić.

Svečanosti su nazočili i zamjenica župana Žaklina Marević, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, zamjenik načelnika Općine Ivo Radonić, općinski vijećnici, Konavoke i Konavljani. Svečanost su nastupima uveličali i klapa Cavtajke, Cavtatske mažoretke te Limena glazba Cavtat.

Nakon otkrivanja somenika u Kući Bukovac potpisan je sporazum o smještaju 225 slika Vlaha Bukovca, Jelice Bukovac, Ivanke Bukovac, Jelice Lele Radosavljević te Olge Solovljeve koje su nasljednici Vlaha Bukovca ostavili zajedno sa namještajem i arhivom u Kući Bukovac kako bi se formirao memorijalni muzej Vlaha Bukovca. Godine 2004., kad je Kuća Bukovac obnovljena vraćeni su svi predmeti, namještaj i slike u Cavtat, ali su slike formalno ostale zavedene u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik i u Konavlima su čitavo vrijeme temeljem posudbenih ugovora.

Premda je Ministarstvo još 2004. odlučilo da se slike prenesu odnosno zavedu u inventarne knjige Muzeja i galerija Konavala taj posao do danas nije bio obavljen. Zahvaljujući Ministarstvu kulture, Općini Konavle i Gradu Dubrovniku stvoreni su preduvjeti da se današnjim potpisima ravnatelja UGD-a Tonka Smokvine i ravnateljice MiGK Antonije Rusković Radonić slike i formalno vrate u Cavtat.

Načelnik Lasić ovom je prilikom zahvalio ministrici Obuljen Koržinek i gradonačelniku Dubrovnika Matu Frankoviću na doprinosu u rješavanju ovog problema koji se vukao dugi niz godina. Gradonačelniku je uručio i mali kip Bukovca koji će svoje mjesto, potvrdio je Franković, pronaći u Konavoskom salonu u zgradi Grada Dubrovnika. Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je zadovoljstvo što je mogla pomoći u rješavanju ovog birokratskog problema, a naglasila je kako su slike koje prelaze MiGK zalog u daljnje proučavanje i širenje fundusa ovog velikog umjetnika. Ravnateljica MiGK Antonija Rusković Radonić zahvalila je na pomoći ministrici Obuljen Koržinek, načelniku Lasiću, gradonačelniku Frankoviću kao i ravnatelju UGD-a Tonku Smokvini.

Dodajmo i kako će u ponedjeljak 21. listopada na Vojskom dolu bit će položeni vijenci na spomen ploču satniku HV-a Matu Golubiću, u župnoj crkvi sv. Jurja održana sveta misa za poginule hrvatske branitelje, a u Čilipima položeni vijenci na spomenik ‘Konavoska mati’. Središnji dio proslave bit će istog dana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Konavle u športskoj dvorani na Grudi, dok program proslave završava u utorak 22. listopada koncertom klasične glazbe u župnoj crkvi sv. Nikole u Čilipima.

Izvor: Općina Konavle

Pročitajte još

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist