Hrvatska

OTKRIVEN RAZLOG Državna matura odgođena zbog krađe ispita

OTKRIVEN RAZLOG Državna matura odgođena zbog krađe ispita

Pisanje eseja iz hrvatskog jezika na državnoj maturi danas je odgođeno, te će se održati sutra, jer su dva rezervna primjerka testa jučer ukradena iz Privatne gimnazija Juraj Dobrila u Puli. Policijska uprava istarska objavila je da su nepoznati počinitelji jučer iz prostora pulske srednje škole otuđili dva ispita za državnu maturu. Policija traži kradljivce koji su ispite ukrali iz Privatne gimnazije Juraj Dobrila.

Ravnatelj gimnazije Branimir Červar kazao je za portal Srednja.hr da je istraga “u završnoj fazi” pa ne bi ništa komentirao da ne naruši njezin tijek. – Vjerujem da će policija i NCVVO biti kooperativni što se tiče informacija. Koliko sam upućen do kraja radnog dana će sve biti zaključeno – kazao je ravnatelj Červar.

Maturanti ogorčeni ovakvim ponašanjem

Odluku Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanje, da osam sati prije održavanja odgodi ispit, u priopćenju je kritizirala je Udruga srednjoškolaca Hrvatske koja je napisala da je obavijest stigla “dok su desetci tisuća maturanata spavali u dubini noći”.

“Udruga srednjoškolaca želi iskazati najveću moguću ogorčenost pred ovakvim ponašanjem NCVVO-a koji je samo 8 sati prije održavanja ispita, bez ikakvoga obrazloženja promijenio svoju odluku”, stoji u priopćenju.

Smatraju da je ovakvo ponašanje nadležnih za provođenje mature “u ozbiljnu sumnju dovelo njihove kvalifikacije da dalje nastave obavljati ovaj posao”. “Hoće li se onda u četvrtak pisati i esejski i dio ispita na zaokruživanje ili će doći do potrebnog pomicanja datuma pisanja drugog djela”, pitaju se iz Udruge srednjoškolaca.

Povećava se pritisak na maturante

“Ovakve situacije povećavaju pritisak na maturante koji već zbog samih ispita se nalaze pod ogromnim stresom”, stoji u priopćenju koje potpisuje vršitelj dužnosti predsjednika Leo Fel.

Traže da se odgovorni ispričaju maturantima i javnosti.

Izvor: Večernji.hr

Pročitajte još

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist