Zanimljivosti

Otkriven antibiotik koji ubija sve bakterije

Otkrivena je nova vrsta antibiotika koji je učinkovit i kod najopasnijih bakterija kao i onih koje su postale otporne na klasične antibiotike. Novi lijek nazvali su teixobactin.

‘Iako je istraživanje još uvijek u ranoj fazi, otkriće nove vrste antibiotika je odlična vijest. S obzirom na to da je razvoj novih lijekova u proteklih par desetljeća bio u zastoju, a otpornost mikroba na postojeće predstavlja sve veću prijetnju ljudskom zdravlju, sada imamo novu nadu’, kazao je doktor Richard Seabrook iz britanske organizacije ‘Wellcome Trust’ koji je bio uključen u istraživanje novog lijeka, piše Dnevnik.hr

Na bakterije djeluje tako da se veže na masnoću na njihovoj molekularnoj membrani i ‘razbija’ stanični zid, odnosno uništava bakteriju, dok su se dosadašnji lijekovi vezivali na proteine koji se nalaze u mikrobima pa bi oni s vremenom postojali otporni, pojašnjeno je u studiji koja je objavljena u časopisu ‘Nature’, a prenosi Live Science.

Testovi provedeni na životinjama pokazali su da bakterija koja uzrokuje tuberkulozu – mycobacterium tuberculosis te zlatni stafilokok koja napada kožu i druga tkiva odlično reagiraju na terapiju teixobactinom.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN Donesena odluka o gradnji dubrovačkog renesansnog vodovoda

Dulist

ZANIMLJIVA ‘CRTICA’ Prvi hrvatski automobilni klub i izlet do Gruža

Dulist

VELIKAN HRVATSKOG GLUMIŠTA Gospar Miše Martinović slavi 94. rođendan!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija