Zanimljivosti

Otkriven antibiotik koji ubija sve bakterije

Otkriven antibiotik koji ubija sve bakterije

Otkrivena je nova vrsta antibiotika koji je učinkovit i kod najopasnijih bakterija kao i onih koje su postale otporne na klasične antibiotike. Novi lijek nazvali su teixobactin.

‘Iako je istraživanje još uvijek u ranoj fazi, otkriće nove vrste antibiotika je odlična vijest. S obzirom na to da je razvoj novih lijekova u proteklih par desetljeća bio u zastoju, a otpornost mikroba na postojeće predstavlja sve veću prijetnju ljudskom zdravlju, sada imamo novu nadu’, kazao je doktor Richard Seabrook iz britanske organizacije ‘Wellcome Trust’ koji je bio uključen u istraživanje novog lijeka, piše Dnevnik.hr

Na bakterije djeluje tako da se veže na masnoću na njihovoj molekularnoj membrani i ‘razbija’ stanični zid, odnosno uništava bakteriju, dok su se dosadašnji lijekovi vezivali na proteine koji se nalaze u mikrobima pa bi oni s vremenom postojali otporni, pojašnjeno je u studiji koja je objavljena u časopisu ‘Nature’, a prenosi Live Science.

Testovi provedeni na životinjama pokazali su da bakterija koja uzrokuje tuberkulozu – mycobacterium tuberculosis te zlatni stafilokok koja napada kožu i druga tkiva odlično reagiraju na terapiju teixobactinom.

Pročitajte još

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović