DuList IN

OTKRILE AUTORICE VODIČA Koji je recept sretnog braka, ali i razvoda?

OTKRILE AUTORICE VODIČA Koji je recept sretnog braka, ali i razvoda?

Kako partnerske odnose postaviti na zdrave i čvrste temelje bila je glavna misao autoricama Ivani Mijić Vulinović i Karmen Kmetović Prkačin na predstavljanju psihološko-pravnih priručnika ‘Vodič za sretan brak’ i ‘Vodič kroz razvod braka’ koje je održano u petak u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

-Oba vodiča, iako u naslovu sadržavaju brak, odnose se na vezu i partnerski odnos. „Ideja vodilja je bila pružiti ruku pomoći ljudima koji su se našli u situaciji razvoda, a ta pomoć je došla u vidu psihološkog i pravnog iskustva koje smo nastojale pretočiti u knjigu – istaknula je Mijić Vulinović objašnjavajući kako je nastalo njihovo prvo zajedničko djelo ‘Vodič kroz razvod braka’.

-Naša prva knjiga je mene razvela od sebe, od loše Karmen. Pomogla mi je da buden dobra i da se volim. Kad bi me netko pitao što je tajna sretnog braka i nekog odnosa to je ljubav prema sebi. Vi prvo morate voljeti sebe da biste mogli imati bilo kakav sretan odnos – naglasila je Kmetović Prkačin.

Autorice ističu kako bez upoznavanja sebe nema susreta ni s kim. Njihovi priručnici rezultat su najprije individualne intorspektive te istraživanja i ispitivanja najintrigantnijeg ljudskog odnosa što partnerski odnos svakako jest. Za razliku od drugih odnosa koji počivaju na čvrstim, objektivnim i racionalnim temeljima, partnerski odnos na početku karakterizira zaljubljenost i iracionalnost koju kasnije treba izmiriti s objektivnom komponentom.

‘Vodič kroz razvod braka’ nije namijenjen samo onima koji su u fazi razvoda već i onima koji promišljaju o tom potezu te ih knjiga vodi da introspektivno dođu do tog saznanja. ‘Ako ste zaista shvatili da nije vrijeme za razvod onda definitivno ‘Vodič za sretan brak’ može pomoć’, rekla je Kmetović Prkačin.

Recept za sretan brak koji je primjenjiv na sve parove ne postoji. Svatko sa svojim partnerom, uvažavajući afinitete i karakterne osobine, treba pronaći svoj recept za savršen brak i uživati u tom procesu. Prvi korak ka sretnom braku je prebacivanje fokusa na sebe, izgradnja i rad na sebi kako bi se to reflektiralo na odnos. ‘Partnerski odnos to smo mi’ zaključila je Mijić Vulinović.

Osvrćući se na ‘tajnu sretnog braka’ i njezino postojanje Kmetović Prkačin je kazala kako postoje neke stvari koje su funkcionalne i učinkovite, a to je bolje biti u miru nego u pravu te težiti bezuvjetnoj ljubavi. Za odnos su potrebna dva partnera, kojima je stalo da zajedno rastu i razvijaju se. Ako postoje mir i radost to je pravi put u kvalitetan odnos.

‘Vodič za sretan brak’ i ‘Vodič kroz razvod braka’ objavljeni su u izdanju Naklade Ljevak.

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist