Natrag
17.2.2019 03:11

facebook

twitter

google

rss

dulist

Otkrijmo svijet Franza Šuberta kroz Šubertijadu

9.4.2013 @ 7:46 Ana Prohaska Kultura
3;3

Podijelite:

Premijera scenskoga kolaža Šubertijada u organizaciji Udruge Sve ostalo je glazba održana je ovog ponedjeljka u intimnoj atmosferi Saloče od zrcala čitaonice Narodne knjižnice u Dubrovniku.

Izvedbom ovoga glazbenog kolaža, nakon proslogodišnjeg pilot projekta Mozart-Bach-Scarlatti-Weiss održanog u Sponzi i prošlotjednog otvaranja edukativnog ciklusa za škole izvedbom Mozart kugli, Udruga Sve ostalo je glazba ima novu glazbenu predstavu edukativnoga karaktera na svome stalnome repertoaru.

Gledajući Šubertijadu gledatelji su naišli na prostor Saloče od zrcala razmješten po uzoru na stvarni prostor šubertijada, tako da je publika sjedila u polukrugu oko izvođača poput prijatelja Franza Schuberta na njihovim romantičarskim okupljanjima. Prijelaz iz stvarnoga u pseudopovijesni svijet ostvaren je dolaskom pijanistice, Ivane Jelače, u čitaonicu u potrazi za knjigom o sonatama Franza Schuberta. U čitaonici susreće kolegu gitarista, Damjana Bučića te kolegicu violonisticu, Doru Kamber, s kojima je, nakon sitnih razmirica o važnosti pojedinih instrumenata, pod vodstvom knjižničarke, Frane Marije Vranković, odlučila zaigrati Šubertijadu, zabavnu večer kakve je F. Shubert organizirao sa svojim prijateljima. Kroz izvođenje djela Franza Schuberta, I. stavaka Sonate za violončelo i klavir u a-molu, D.821, Arpeggione u aranžmanu Konrada Ragossniga za violinu i gitaru u izvedbi D. Kamber i D. Bučića, zatim II. stavaka Sonate za klavir u a-molu, D.784 te Impromptusa br. 2 u Es-duru, D.899-2 u izvebi I. Jelače, knjižničarka razotkriva život ovoga osebujnoga kompozitora te njegov odnos s pijanisticom Theresom Grob i sopranisticom Annom Paulinom Milder.

Balansirajući između naratorske i glumačke interpretacije, F. M. Vranković izgovorila je stihove Goetheove pjesme Gretchen na koloturu uz violinsko-gitaristčku pratnju. Posebno valja istaknuti efektan kraj u kojem je Vranković u potpunom mraku, uz svjetlo svijeće govorila Schubertov tekst Moj san. Okupljena publika imala je priliku osjetiti dašak romantičarskoga svijeta u Dubrovniku 21. stoljeća.

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana