Natrag
18.2.2019 17:43

facebook

twitter

google

rss

dulist

Otključana vrata za plažu Ville Elite!

8.8.2012 @ 12:54 Ana Prohaska Aktualno
3;3

Podijelite:

Nakon što smo u ovom broju duLista objavili kako je građanima Dubrovnika ponovno, po tko zna koji put, onemogućen pristup plaži Ville Elite, plaža je danas ponovno otključana.

Izgleda da je objava članka urodila plodom, te su nadležni iz Importanne Resorta, odlučili je otključati. Pogotovo jer je riječ o pomorskom dobru kojem pristup građanima mora biti omogućen. Potvrdio nam je to pročelnik za turizam, more i poduzetništvo DNŽ Maro Kristić koji nam je rekao kako je riječ o pomorskom dobro na kojem ne postoji koncesija, stoga kao takvo mora ostati u javnoj upotrebi.

– Tamo nema nikakve koncesije. Županija koja je nadležna za izdavanje koncesija nije ju dala, niti je predan zahtjev za izdavanje koncesije. A i da je izdana, ona ni u kojem slučaju ne ograničava javnu upotrebu – istaknuo je Kristić.

Kontaktirali smo i nadležne županijske službe želeći provjeriti je li ipak riječ o privatnom vlasništvu. Tamo nam je rečeno kako spomenuti prilaz plaži nije u privatnom vlasništvu, a s obzirom da je riječ o pomorskom dobru na kojem nije dana koncesija, prilaz građanima mora biti osiguran.

Podsjetimo, još jučer su  željezna vrata koja vode do mora bila zaključana, ali kupači su ipak pronašli put do plaže. No, do nje su dolazili, vrlo opasnim, razrušenim puteljkom, odmah do Ville Elite, držeći se za granje okolnih stabala.

Svakim spuštanjem prema Eliti, građani su se dovodili u opasnost.

Vrata su bila zaključana već 15-ak dana, rekao nam je tada jedan kupač, istaknuvši kako je dijelom prošle turističke sezone građanima bio omogućen pristup plaži, da bi je ponovno zatvorili, pa otvorili kada bi se građani naljutili.

Podsjetimo, sličan scenarij odvijao se još 2008. kada su vlasnici vile iz Importanne Resorta odlučili postaviti ogradu, kojom je zatvoren prilaz uvali Gustijernica. Te godine noću su se pilile ograde da bi se omogućio nesmetan prilaz plaži, a građani su se samoinicijativno okupili na prosvjedu protiv zatvaranja prilaza, gdje se neki od njih već desetljećima kupaju. Slučaj je i tada završio otvaranjem vrata.
 

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana