Aktualno

OTKAZAN VAM JE LET? Ovo su vaša prava, korak po korak

OTKAZAN VAM JE LET? Ovo su vaša prava, korak po korak

Reducirani letovi za i iz Dubrovnika zbog radova na stazi Zračne luke već su prvog dana ‘skraćene piste’ zadali glavobolju brojnim putnicima.

Mnogi od njih danas su se požalili kako im je let otkazan te kako im iz Croatie Airlinesa nisu dali nikakve konkretne informacije zbog čega je do toga došlo, nakon čega im je rečeno da se do Zagreba mogu ukrcati na autobus. A što je s novcem koji su putnici izdvojili za karte koje su im iznenada ‘propale’?

Naime, unutar Europske unije, jasno su definirana prava putnika u zračnom prometu. Upravo u slučaju otkazivanja leta, zračni prijevoznik mora vam jednokratno ponuditi izbor između povrata novca za kartu i, ako imate povezani let, najranijeg mogućeg povratnog leta u zračnu luku polaska, najranijeg mogućeg preusmjeravanja do vašeg konačnog odredišta ili preusmjeravanja na kasniji datum prema vašoj želji, u sličnim uvjetima prijevoza, ovisno o dostupnosti putničkih mjesta.

Inače, naknade za otkazan let, ovisno o predviđenoj udaljenosti destinacije, iznose 250 eura za 1500 km i manje, 400 eura za više od 1 500 km unutar EU-a kao i sve ostale letove duljine 1 500 – 3 500 km te 600 eura za više od 3500 km.

Na naknadu imate pravo ako ste obaviješteni manje od 14 dana prije planiranog datuma polaska. Zračni prijevoznik ima obvezu dokazati jeste li i kad bili osobno obaviješteni da je let otkazan.

Prvi korak svakako je podnošenje prigovora. Pravo je svakog putnika uputiti žalbu avioprijevozniku kod kojeg je karta kupljena i zatražiti odštetu ili povrat novca. Prigovor možete podnijeti ako vam je uskraćeno ukrcavanje na let, ako je let otkazan ili je dugo kasnio ili ako su vas prebacili u niži razred od onog koji ste platili.

Vaša prava u putničkom prometu u raznim drugim situacijama, možete pogledati ovdje.

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist