Natrag
25.3.2019 11:08

facebook

twitter

google

rss

dulist

Otežana opskrba Neuma nakon 1. srpnja

11.1.2013 @ 9:14 Dulist Aktualno

Podijelite:

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju označit će kraj opskrbe hranom za Neum, a načelnik općine Neum Živko Matuško zatražio je od vlasti BiH poduzimanje mjera kojima bi se osigurala nesmetana opskrba hranom i nakon 1. srpnja.

Najavljenim ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, na snagu stupa posebni režim prijevoza roba biljnog i životinjskog podrijetla., te će tako biti iznimno otežana opskrba Neuma ovim proizvodima. roba će u Hrvatsku će iz BiH moći ulaziti samo preko prijelaza Bijača kod Metkovića te Gradiška na sjeveru zemlje.

BiH i Hrvatska dogovorile su uspostavu posebnog graničnog trgovinskog režima ka hrvatskom jugu preko teritorija Neuma, po kojemu će kamioni biti zapečaćeni pri ulasku na teritorij BiH i kroz njega prometovati bez zaustavljanja. Carinski će pečati biti provjeravani pri ponovnom ulasku na teritorij Hrvatske.

Medijima u BiH dostavljeno je pismo kojega je tim povodom načelnik Živko Matuško uputio predsjedatelju Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi te premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću. U pismu neumskog načelnika traži se da opskrbu Neuma ovakvom robom bude omogućena na isti način kao za Hrvatsku, a naveo je kako će u protivnome biti primorani zaustaviti prometnu komunikaciju preko teritorija te općine. Matuško je tražio i otvaranje posebnog prometnog traka na graničnim prijelazima prema Hrvatskoj za stanovnike Neuma.

Neum je s unutrašnjošću BiH izravno povezan tek lošom cestovnom prometnicom koja vodi ka Stocu. Tako se najveći dio prometa odvija Jadranskom magistralom u pravcu Ploča odnosno Dubrovnika.
 

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana