Županija

OSVRTI I ŽELJE Što su sebi u 2016. zaželjeli Nikola Knežić i Vedran Antunica?

Moram biti iskren i reći kako je za nas 2014. godina bila financijski daleko najjača godina od rata na ovamo. U ovoj godini se država ponijela nepravedno prema općinama i općenito prema lokalnoj samoupravi prvenstveno izmjenom zakona o porezu. Na taj način su se pokušali dodvoriti građanima sa 20 do 30 kuna povećanjem plaće, a ‘skinuli’ su iznos koji se mjeri u milijardama. Uz sve to ukinuti su neki parafiskalni nameti koji su bili isključivo namjenskog i lokalnog tipa poput naknade za šume koja je prepolovljena, a korištena je za vatrogastvo. Tu je i naknada za vode, a na prijelazu s 2014. na 2015. godinu ukinuta nam je i posebna državna skrb čime smo mi došli u jednu nezavidnu situaciju gdje smo morali proračun rezati s 20 na 15 milijuna kuna. Taj gubitak bi bio i veći od 25 posto, odnosno bio bi i do 35 posto da nismo uspjeli neke stvari riješiti preko europskih fondova. Iz te perspektive u ovoj godini smo se pokušavali priviknuti na taj nagli pad, ali s druge strane, imali smo najviše investicija još od ratnih godina. Završava se marina u Slanom, gotove su vjetroelektrane, završava se Knežev dvor, napravljeno je 5-6 kilometara kanalizacije, 3-4 kilometra dvotračnih cesta, kao i niz rekonstrukcija ostalih prometnica kroz općinu. Imali smo oko 500 milijuna kuna investicija, tako da nije bilo tog maćehinskog odnosa prema općini mi bi imali daleko najbolju godinu u povijesti Dubrovačkog primorja. Proračunski nam je 2014. godina bila najbolja, a investicijama ova 2015. godina. Sljedeće godine očekujemo daljnji rast i završetak investicija koje su pri kraju, a s njima i nova zapošljavanja naravno. Čeka nas lijepa godina, a mislim da ćemo imati rast u turizmu i veći od ovogodišnjih 12 posto. Pozitivna je perspektiva pred nama u 2016. godini – rekao je načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić.

– Meni je osobno 2015. godina bila zadovoljavajuća, ali to ne znači da treba biti zadovoljan trenutnim stanjem. Nastojat ćemo da 2016. godina bude još bolja i uspješnija. Neke stvari već pokušavamo pripremiti, kako bismo ih u 2016. ostvarili. Uz pomoć sredstava raznih ministarstava doveli smo kraju kameno popločavanje Stona. Obala u luci Ston je krenula u radove i očekujem da će to u idućoj godini biti završeno. Također, Društvo prijatelja dubrovačke starine radi na obnovi Kaštija i Stonskih zidina, a u suradnji s Hrvatskim vodama radi se i na kanalizacijskom sustavu Mali Ston – Hodilje – Luka pa računam da bi i on mogao biti uskoro završen. Očekujem da će se i sustav MPKL proširiti na dio Općine Ston. Ima dosta projekata koji su započeti, traju po 2-3 godine. Zato će se dosta toga dogodine završiti, a dobar dio nastaviti. Također, imamo želju za izgradnjom školske sportske dvorane. Imamo dokumentaciju, i želimo je početi graditi. Međutim, ako imate infrastrukturu, a nemate mlade i zapošljavanje, onda to nije dobro. Zato očekujemo otvaranje novih radnih mjesta, ne ugrožavajući prirodne resurse našeg kraja. Postoje investicije koje imaju potencijal i na koje računamo – kazao je načelnik Općine Ston Vedran Antunica.

Pročitajte još

Razmišljate o pokretanju posla? Ovo je radionica za vas

Dulist

POTPISAN UGOVOR Župa za produženi boravak godišnje izdvaja pola milijuna kuna

Dulist

Župan Dobroslavić imenovan je izvjestiteljem Europskog odbora regija

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija