Aktualno

OSVRTI I ŽELJE Nikola Dobroslavić: Borit ćemo se za čvrsto pozicioniranje županije

OSVRTI I ŽELJE Nikola Dobroslavić: Borit ćemo se za čvrsto pozicioniranje županije

Po čemu će pamtiti 2015. godinu, te kakva su očekivanja za 2016. za DuList iznio je župan Nikola Dobroslavić:

-Godinu 2015. pamtit ću po nekoliko događanja ili projekata koji su bitno utjecali na ovu županiju. Ostvarili smo uspjeh u bitki za Pelješki most, koji prevažni projekt više nitko ne dovodi u pitanje, naprotiv u ovoj godini svjedočili smo utrci u dokazivanju tko je veći zagovornik Mosta. Došli smo nadomak konačne pobjede u nastojanju da DNŽ zadrži status područne jedinice (županije ili regije), dokazavši svima da naša županija ne može biti ništa manje od toga, da Dubrovnik može iznad sebe imati jedino državnu razinu. Započet je veliki Projekt dogradnje i modernizacije zračne luke Dubrovnik, koje je suosnivač i DNŽ. Ovaj projekt pokazao je da se može doprijeti do EU fondova ukoliko se ima kvalitetno pripremljen projekt.

Otvorili smo u Dubrovniku Poduzetnički inkubator kao još jednu vrstu potpoere mladim poduzetnicima. Inače Županija ima trajne programe potpora za poduzetnike kojima se omogućuje kreditiranje i subvencioniranje kamata poduzetnicima. Cijelu godinu obilježio je val ulaganja diljem Županije: brojni novi i obnovljeni hoteli, lučki terminali u Pločama, vjetropark Rudine… Našim aktivnostima spriječili smo moguće skretanje migrantskog vala na tzv. Južnu rutu i njihovo dovođenje u turističke zone, što bi ugrozilo turističku djelatnost. Usprotivili smo se opasnom egzibicionizmu umjetničkog vodstva Ljetnih igara kojim je bila dovedena u opasnost sigurnost ovoga turističkog odredišta i nepotrebno provociralo pripadnike jedne vjerske zajednice.

Na Odboru regija Europske unije jednoglasno je usvojen dokument ‘Jačanje prekogranične suradnje – postoji li potreba za boljim regulatornim okvirom?’ za čiju sam izradu bio zadužen, što je ujedno i prvi takav akt izrađen od članova našega izaslanstva u Odboru regija. Na skupštini Jadransko Jonske Euroregije u prosincu ove godine izabran sam za predsjednika te udruge regija.

U 2016. godini očekujem daljnji napredak naše županije, svih njenih gradova i općina, njenog gospodarstva i dakako rast standarda naših građana. Na državnoj razini čekujem konačno rješavanje nagomilanih problema državnog duga i financija, pokretanje ulaganja i povećanje zaposlenosti. Na razini županije ćemo se boriti za čvrsto pozicioniranje županije u Hrvatskoj i među EU regijama, posebice u pametnoj specijalizaciji, te za ralizaciju naših strateških projekata:
– Projekta Centra za gospodarenje otpadom s pretovarnim stanicama kojeg ćemo financirati iz EU fondova.
– Projekta razvoja širokopojasne infrastrukture kojim će se, financiranjem iz EU fondova, osigurati pristup brzom internetu na cijelom području županije.
– Glavnog plana razvoja (prometa) DNŽ kojim ćemo razriješiti dvojbe oko prometnog povezivanja, kako županije prema drugim područjima tako i unutar nje same.
– Centra kompetencije za agrume u Opuzenu, kojim se planira sustavno i na znanstvenoj osnovi brinuti o razvoju proizvodnje mandarina i ostalih mediteranskih kultura te njihovoj prodaji.
– Centra kompetencije za marikulturu na Bistrini, za provođenje znanstvenih projekata u unaprjeđenjivanju ove važne djelatnosti.
– Projekta DNŽ – pametna regija, koji se već provodi kao pilot projekt i kojim će se objedinjavati svi podaci kako bi, u svrhu donošenja ispravnih odluka, bili dostupni na jednom mjestu.
– Projekta navodnjavanja Donje Neretve iznimno važnog projekta za sadašnjost i budućnost poljoprivrede u Neretvi.
– Nadogradnje Doma za starije osobe Dubrovnik.
– Gradnje zgrade za udrugu Dva skalina i srodne udruge.
– Dovršetak gradnje objekata društve infrastrukture: OŠ i športske dvorane u Orebiću, Športske dvorane u Smokvici, DZ Korčula, Centra za selektivne oblike turizma u Pločama….

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist