Aktualno

‘Osvijestio sam se tek kad se pokušala ubiti’

U velikom amfiteatru Sveučilišta u Dubrovniku večeras je održana tribina o štetnosti alkohola, droga i ovisnosti o kocki.

Na tribini, u organizaciji PU DN sudjelovala je, među ostalim i Bernardica Juretić, utemeljiteljica Zajednice „Susret“, široj javnosti poznatija po svom radu s ovisnicima, a dubrovačkim srednjoškolcima svoja iskustva prenijeli su bivši ovisnici Zoran i Katarina Kujundžić, danas sretni bračni par koji je prošao pakao droge i suživota uz ovisnika.

-Znat onu pjemsu TBF-a, počelo je sve preko trave i pića – počeo je Zoran svoju strašnu priču.
-1989. godine izgubio sam oca, i spas sam tražio u ekipi. Sve smo htjeli probat, imali smo tu neku filozofiju daj meni, daj meni. Marihuanu sam probao s 12 godina, heroin po prvi puta s 18 – rekao je Zoran koji je istaknuo kako je njegova ovisnost došla do toga da se čak ukrcao na brod – kako bi se mogao kvalitetno drogirati.

-To je išlo kroz faze. Kad je bio na brodu bio je dobar, onda bi se vratio i pet se počeo drogirati – nadopunila ga je njegova sadašnja žena Katarina te dodala kako su u pokušaju da se riješe ovisnosti čak pokušavali i odbiti dijete.
-Ispostavilo se tada da Zoran ima nekih zdravstvenih problema i da mu treba operacija. No nijedan liječnik nije htio obaviti operaciju jer je bio ovisnik – rekla je ona te istaknula kako su se s ciljem prestanka čak i vjenčali.

-Nakon šest sedam godina koliko sam koristio heroin došlo je do toga da nisam osjećao nikoga i ništa osim sebe i heroina – rekao je Zoran te dodao kako se nikada nije smjelo dogoditi da nemam dozu čak za sutra.

-Ujutro bi se probudio i uzeo svoju dozu, jednu od 10- 15 dnevno i već počeo razmišljati o dozi za sljedeći dan – kaže Zoran te nastavlja:
-Ja sam čak došao do računice da ako i moja žena bude uzimala heroin da će mi lakše biti doći do novaca za drogu. Proračunato sam ženi davao drogu kako bi se i ona navukla – ističe on te kaže kako mu je to danas nezamislivo.

-Ja sam na to čak pristala jer sam godinama kupuila u sebi i jednostavno mi je to bio izlaz. Kad nije bilo droge onda su tek krenuli problemi. Nisam se mogla nositi sama sa sobom i osudom koju sam sebi davala. Svakim danom doza je bila sve veća i bilo je sve više doza. Tada sam imala dobar posao, no ubrzo sam počela koristiti kolege. Ukrala sam tada na poslu i dobla otkaz. Znala sam da radim loše, ali potreba za namirenjem je prejaka – rekla je Katarina te istaknula kako je zbog svega toga došlo i do fizičkih sukoba unutar njihovih obitelji.

-Ja sam zbog svega toga dva puta završila na na psihijatriji, jedan put zbog pokušaja samoubojstva, drugi put zbog predoziranja – podijelila je s dubrovačkim srednjoškolcima Katarina.

-Imali smo jako puno novaca u to vrijeme. Imali smo dobre poslove, ali nema toga koga nismo izmuljali, prevarili, ukrali. Mi smo ostali dužni više od 200 tisuća kuna ljudima okolo, a došli smo do toga da idemo od vrata do vrata i tražimo 100-200 kuna – rekao je Zoran te dodao kako su se iz tog bunila počeli vaditi tek kada je njegova žena pokušala počiniti samoubojstvo.

-Ja sam pošao u Split, moja žena je otišla u Španjolsku. Bili smo razdvojeni gotovo dvije i pol godine. No u svemu tome imali smo nevjerojatno veliku podršku roditelja u nastojanju da se očistimo – rekao je Zoran.

-U komuni je bilo svašta, ali to je vrijeme bilo jedno od najljepših u životu. Počeli smo se graditi kao nove osobe – smatra Katarina, dok je Zoran dopunio 'kako je njemu tada odlazak u komunu bila najgora stvar'.

-Ne znam zašto, radije bi bio išao u zatvor. No probudio sam se jedno jutro i osjetio da mi treba pomoć. Ako ikada dođete u tu fazu, spustite glavu dole i potražite pomoć. Komuna je meni došla kao budali šamar – našalio se on.

-Te vrijednosti koje sam u komuni usvojio nastojim prenijeti u stvarni život. Moji prijatelji su pošli pravim putem u 15 godini, a ja sam se probudio s 28 godina u rehabilitacijskom centru s pitanjem ima li nade za mene – rekao je ovaj bivši ovisnik.

-Nakon što se Zoran vratio iz komune ja sam uspjela zatrudniti bez ikakve operacije. Sada smo ponosni roditelji prekrasne dvije djevojčice – rekla je sa smješkom Katarina te zaključila kako su danas tu jer smatra da se svoje prošlosti ne trebaju sramiti.

Pročitajte još

Franković smanjuje javne površine za zakup, a ugostiteljima nudi ugovore na pet godina

Andrea Falkoni Račić

PRAVI SPECIJALITETI Evo što vas očekuje u nastavku Good Food Festivala

Dulist

Uz OTP banku do besplatne godišnje pretplate za VK Jug AO

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija