Grad

OSTVARENA DVA MILIJUNA NOĆENJA “S lapadskim hotelima smo u trajnom sukobu, a muzeji će raditi i po noći”

OSTVARENA DVA MILIJUNA NOĆENJA "S lapadskim hotelima smo u trajnom sukobu, a muzeji će raditi i po noći"

Dvomilijuntno noćenje u Dubrovniku ostvareno je sedam dana prije nego lani, a do kraja godine očekuje se i ostvarenje tri milijuna, što će biti prvi put u povijesti.

– Dubrovnik živi izvrsnu i veselu turističku priču. Kolovoz je izvrstan s 12 posto više dolazaka i 10 posto više noćenja. Po tržištu, Britanci su na prvom mjestu, ispred Francuza i Talijana, koji su u prvih 15 dana kolovoza ostvarili rast od 17 posto u dolascima i 24 posto u noćenjima – direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Romana Vlašić.

Oporavilo se tržište Španjolske, Rusi nisu zaobišli jug Hrvatske, Kina bilježi 60 posto rasta i u noćenjima i u dolascima, a Koreja je dolaske utrostručila. Gosti iz SAD-a imaju očekivan rast od 20 posto.

– Vidimo plodove rada i nastojanja kroz brojne promocije. Dubrovnik je i dalje najzanimljivija turistička destinacija u Hrvatskoj po broju dolazaka, a po noćenjima smo uz bok Rovinju. Veselimo se još jednoj turističkoj godini – dodala je Vlašić.

Gradonačelnik Andro Vlahušić kazao je kako je od 2008. godine do danas ostvaren skok u noćenjima od 1,4 milijuna.
– Od 2005. do 2008. vladao je ekonomski procvat u EU i Hrvatskoj, a Dubrovnik je stagnirao. Od 2009. do danas EU i Hrvatska stagniraju, a Dubrovnik raste. Ostvarili smo ukupni porast noćenja od 75 posto. Na današnji dan imamo 180 tisuća noćenja više nego lani, bilježimo oko 22 tisuće dnevno. Zacrtali smo cilj od četiri milijuna noćenja i milijun dolazaka. U idućih dvije ili tri godine ostvarit ćemo milijun dolazaka, a za četiri milijuna noćenja ćemo morati pričekati koju godinu – kazao je Vlahušić.

– Zadnjih godina bila je negativna priča o gužvi i gradu s previše cruiser. Dogodio se ključni prevrat, jer će ove godine broj turista u smještaju za nekoliko tisuća biti veći od turista s cruisera – dodao je Vlahušić.

Vlahušić je naglasio kako Dubrovnik danas u hotelskom smještaju bilježi također rast, a rijel je o ukupnoj zauzetosti od 50 do 55 posto, a upravo je 55 posto ili 200 dana godišnje cilj. Privatni smještaj je od 356 tisuća u 2009. godini stigao danas blizu 900 tisuća.

– Mi se po kvaliteti smještaja više s nikim ne natječemo, nego sa samim sobom. Po brojkama Dubrovnik ide svojim putem, a brojke niti gradonačelnik niti TZ više neće spominjati. Ne zanimaju nas brojke. Nakon rasta od 75 posto, povećanje više nema svrhe – rekao je Vlahušić, dodavši kako je 70 posto hotela u Dubrovniku četiri i pet zvjezdica.

– Posljednjih godina došlo je do promjene i u dobnoj strukturi. Bili smo dosadan grad. Danas je struktura gostiju iznad 60 godina tek 20 posto. Imamo noćne klubove, Orsulu, privatni smještaj. Od 21 do 30 godina sun a 17 posto. Može se reći da je od 18 do 30 godine jednak ovima starijima od 60 godina. Postali smo mlada destinacija u kojoj se živi puna 24 sata – istaknuo je Vlahušić, dodavši kako je udio najvećih potrošača (od 41 do 60 godina) čak 30 posto.

Vlahušić nije zadovoljan angažmanom tvrtke Valamar po pitanju ‘živosti’ Lapada.
– Kad prošećete Lapadom imate osjećaj kao da je veljača, a ne kolovoz. Nemate razlog ići tamo. Život grada preselio se u povijesnu jezgru, a u Lapadu nema ni glazbe ni ničega. Čak nema ni javne rasvjete do dijela hotelskih kuća. Lapadu nedostaju kvalitetni sadržaji. Mi javnu površinu imamo samo na šetnici, sve ostalo je privatno vlasništvo. Postoji trajni sukob jer vlasnici hotela i privatnog smještaja ne žele nikakve oblike zabave. Želimo zbivanja premjestiti na Batalu i u Lapad, a radimo na projektu da u ljetnim mjesecima na lapadskom stadionu napravimo veliku zabavnu arenu. Očekujemo da Županija izabere novog koncesionara za Uvalu Lapad, slijedi i obnova Kompasa, Mora, Neptuna – rekao je Vlahušić.

– Ne možemo spavati, treba raditi. Trendove koje smo postigli treba zadržati. Došli smo tek na pola puta, druga polovica nas očekuje u narednih četiri do pet godina – zaključio je Vlahušić te najavio kako će ubuduće javne ustanove u kulturi raditi i navečer, ‘kao u Španjolskoj’.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist