Grad

OŠTEĆENA PODNA SIGNALIZACIJA Skupo smo je platili, a danas je ruglo grada

OŠTEĆENA PODNA SIGNALIZACIJA Skupo smo je platili, a danas je ruglo grada

Signalizacija u nogostupima, postavljena prije šest godina u mandatu bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića, danas nije u reprezentativnom stanju, baš kao što nije bila ni godinu dana od postavljanja.
Naime, 2013. godine Dubrovnik je s novim popločanjem nogostupa u frekventnim gradskim ulicama dobio novu, podnu signalizaciju s ciljem informiranja posjetitelja o njihovoj udaljenosti od povijesne jezgre. Tada je postavljeno, podsjetimo, 28 ‘smjerokaza’ za iznos od skoro 100 tisuća kuna. No, iako je nova signalizacija trebala biti vidljiva i po noći, budući da su ‘smjerokazi’ postavljeni u blizini rasvjetnih tijela, dosta ih tu svrhu nije ispunjavalo ni godinu dana od postavljanja. I tada ih je dosta bilo oštećeno, a stanje je šest godina kasnije i više nego katastrofalno. Zapravo, rijetko koji ispunjava svoju svrhu te predstavlja ruglo grada.

Poticanje na zdravi život
-Osim informativne svrhe, cilj uvođenja ove vrste signalizacije je potaknuti goste, ali i građane, na pješačenje jer se radi o kratkim relacijama. Na taj način, osim što se smanjuju prometne gužve, turisti istražuju gradske ulice, lokalne trgovine i objekte izvan gradske jezgre – istaknuli su za DuList 2014. godine iz Gradske uprave, odakle smo tada dobili podatak kako je 20 smjerokaza 2013. godine postavljeno u ulicama Iva Vojnovića, Zagrebačka i dr. Ante Starčevića.

Popravak ili uklanjanje?
Još dvije ulice projektom su bile obuhvaćene 2014. kada su po četiri smjerokaza postavljena u Ulici žrtava s Dakse i Vladimira Nazora. Za ovu gradsku ‘atrakciju’‘iskeširano’ je oko 93 tisuće kuna s tim da je 20 komada u 2013. godini plaćeno iz proračuna Turističke zajednice grada Dubrovnika s iznosom od 67 tisuća kuna, dok je u 2014. u proračunu TZ-a za tu svrhu bilo predviđeno 26 tisuća kuna, pisali smo 2014..
– Cilj je i dalje unaprjeđivati projekt i s vremenom stvoriti mrežu podne signalizacije u Gradu Dubrovniku – rekli su nam tada iz Grada Dubrovnika. S obzirom da se ovaj projekt očito nije unaprijedioo, a čemu najbolje svjedoči stanje u kojem se pojedina signalizacija danas nalazi, zanimalo nas je koliko je do danas sveukupno potrošeno novaca za ovaj projekt. Uz to, htjeli smo doznati i hoće li se oštećena i nefunkcionalna signalizacija zamijeniti novom ili će se pak skroz ukloniti, no odgovor iz Grada Dubrovnika nismo dobili ni nakon tri tjedna.

Iz tiskanog izdanja od 15. svibnja 2019.

Pročitajte još

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist