Slušni aparat

#ostanidoma i gledaj koncerte uživo

#ostanidoma i gledaj koncerte uživo

Zaprepašćuje brzina kojom se svijet oko nas promijenio, a s njime i sve naše navike i užitci. Bio je dovoljan jedan sićušni mikronski organizam na granici živog i neživog da nas u treptaju oka teleportira iz mosh-pita na kauč. Kao što smo špekulirali o utjecaju titraja leptirovih krila u Amazoni na jadransku južinu, tako je jedan stidljivi febrozni kašalj na istoku Azije efektno u izolaciju poslao pola milijarde ljudi. Statistika još nije konačna, no čini se da je COVID-19 ipak uspio otkazati više koncerata od Morrisseya. Proljeće je uvijek bilo udarno doba za koncerte i turneje, a sa potpunom blokadom sjeverne hemisfere i glazbenici i fanovi svoje vrijeme krate sudjelujući u psihotičnom maratonu izdržljivosti zvanom ‘Četiri zida’.

Sačuvajte još to malo preostalog razuma, samoizolirajte se ispred ekrana i uživajte u živoj glazbi u doba korone, svakim danom sve je više izbora na mnogobrojnim streaming kanalima

Sakrijte sve oštre predmete za svaki slučaj. Glazbena industrija pretrpjet će ogromne gubitke, a sami glazbenici, velika većina kojih su slobodni umjetnici bez nešto pretjerano velike ušteđevine ipak moraju smisliti način kako prekratiti sve ovo izgubljeno vrijeme. Srećom, moderna digitalna tehnologija pruža prvu pomoć, pa je skoro postalo i teško pratiti sve notifikacije za live-streamove koje iskaču doslovno svake minute.

Među prvima su se u projekt sviranja uživo pred dalekim digitalno prisutnim auditorijem upustili CODE ORANGE. Mladi hardcore band tek je prije par godina iz svog naziva izbacio riječ ‘Kids’, a nakon što su brzinom munje odrasli i svojim albumom ‘Forever’ nominirani za Grammyja prije desetak dana izdaju svoj četvrti album ‘Underneath’, koji teško da će itko ozbiljan izostaviti s popisa najboljih albuma godine, najviše iz razloga jer su momci i djevojka proizveli čisto savršenstvo. Iskorak u svijet digitalnog hardcorea inspiriran Atari Teenage Riotom i Nine Inch Nailsima bio je izvrstan potez, a utjecaji ta dva legendarna banda najbolje se čuju na ‘Who I Am’, ‘Autumn and Carbine’ i ‘A Sliver’. Ovaj album također (sad već bivšeg) bubnjara Jami Morgana gura u prvi plan na poziciju frontmana, a moja jedina zamjerka je što gitaristica Reba Meyers nije dobila još više prostora za isticanje svojih vokalnih sposobnosti. Reba je već sad stasala u iznimni uzor tinejdžericama širom svijeta, a kad je gurnuta u prvi plan kao na ‘Sulphur Surrounding’ isporučuje najbolju pjesmu godine, bez premca. No, kako je njihovu prezentaciju albuma u rodnom Pittsburghu otpuhala korona, u kratkom roku su se organizirali i bez publike odsvirali album u cijelosti uz živi prijenos na Twitchu. Digitalnim umetanjem vizualnih efekata umjesto jednostavnog nastupa u praznom klubu dobili smo genijalan koncertni film.

Nakon što se lavina streaminga nastupa uživo zakotrljala, svoj doprinos putem YouTubea dali su i američki sludge-folkeri HUNTSMEN. Nakon što su iznenadili cijeli glazbeni svijet svojim debitantskim albumom ‘American Scrap’, u kojem su vješto umjetnički povezali žestinu južnjačkog sludgea i romantiku americane iz prostranih prerija, prije par tjedana izdaju svoj drugi album, ambiciozno epski osamdeset-minutni ‘Mandala of Fear’, na kojem su u stalni postav primili dotadašnju gostujuću vokalisticu Aimee Laine Bueno. Naravno, kako je i njihova promo-turneja propala, skupili su se u svojem studiju u rodnom Chicagu dan prije proglašenja opće karantene i gledatelje razveselili intimnim jednosatnim koncertom na kojem su prezentirali svoje nove hitove ‘Ride Out’, ‘Colossus’ i prigodnu ‘God Will Stop Trying’.

Treći izvrstan koncert pripremila su nam tri psihodelična Berlinca bolje poznata kao KADAVAR. Nakon što im je otkazana proljetna promotivna turneja po Australiji i Sjevernoj Americi za njihov album ‘For the Dead Travel Fast’, javili su nam se iz njihovog podrumskog prostora za vježbanje i odsvirali preko devedeset minuta svojeg viđenja amalgama Black Sabbatha, Uriah Heepa i Led Zeppelina, uz hitove ‘The End’, ‘Die Baby Die’ i ‘Children of the Night’. Transcendentalno halucinogeno iskustvo, posebno jer nisam mogao skinuti pogled s bubnjareve koloidalno srebrne majice. Stoga sačuvajte još to malo preostalog razuma, samoizolirajte se ispred ekrana i uživajte u živoj glazbi u doba korone, svakim danom sve je više izbora na mnogobrojnim streaming kanalima.

Foto:

Članak je objavljen u tiskanom izdanju DuLista 25. ožujka 2020.

Pročitajte još

Završetak tekuće inkarnacije

Ivan Jelčić

Najpoznatija banana na svijetu

Petar Ipšić

Dekodiranje narančastog genoma

Ivan Jelčić