Vaše vijesti

OSTAJEMO BEZ PALMI ”Hoće li nadležni nešto poduzeti?”

OSTAJEMO BEZ PALMI ''Hoće li nadležni nešto poduzeti?''

Ne znam jesu li nadležni primijetili da je zaraza Crvenom palminom pipom poprimila oblik epidemije?! Svaka čast Vrtlaru, kako se već pisalo, uklonili su zaražene palme i ostale tretirali u svrhu prevencije, ali samo one na javnom dobru.

Što je sa palmama na privatnom posjedu?  Kako je kazao viši fitosanitarni inspektor Jadranko Antičević:

“Što učiniti? Ništa na svoju ruku. Zaraženim palmama treba stručan tretman, jer se kroz prošla iskustva dokazalo kako nestručno tretiranje može prouzročiti samo veću štetu. Naime, pogrešan način rezanja palmi može lako proširiti nametnika, dok se krivom primjenom kemijskih sredstava ugrožava eko-sustav. Preporuča se svima koji uoče simptome moguće pojave crvene palmine pipe ili palminog drvotoča da se jave fitosanitarnoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede.”

Nama sad nije jasno tko bi trebao doći u naš vrt i riješiti problem?!

Jer u razgovoru sa vrtlarom zaključili smo sljedeće:

Na teren izlazi nadležni inspektor, utvrđuje zarazu i nalaže vlasniku da se riješi palme.
Samo da napomenemo da uklanjanje jedne palme košta i nekoliko tisuća kuna. Tko bi trebao platiti taj trošak? Da bi izbjegli veliki trošak uklanjanja ljudi sami ruše palme ili ignoriraju problem.

Kako je istaknuo g. Antičević:

“Po nekim procjenama, na jedno zaraženo stablo palme iduće godine zarazi ih se osam, a u godinu dana zaraza se proširi u krugu od deset kilometara.”

Mislim da vrlo lako možemo izračunati u kojem roku ćemo ostati bez palmi. Napravite krug po Rijeci dubrovačkoj i već sada možete primijetiti promjene. Na desetke palmi u ovom trenutku propada i nitko ništa ne poduzima. Lijepo bi bilo da se građanima objasni što im je činiti i da se propadanje spriječi ili barem svede na minimum. Da opet citiram g. Antičevića:

“Svakako treba obavijestiti ljude, jer je riječ o vrlo opasnom štetniku za palmu koji se lako i brzo širi. A svima nam je u interesu zaštititi palme, i zbog ekologije i zbog turizma. Premda palma nije naša autohtona dalmatinska vrsta, ali se toliko dugo sadi da je postala kao autohtona.”

O ovoj temi osvrnuli su se i Eko Omblići svojim apelom Vrtlaru kojeg prenosimo:
”Palmina pipa i palmin drvotoč pojavili se na palmi u Eko parku Ombla u Mokošici, te na nekim palmama oko Samostana u Rožatu?
Molimo vas da čim prije dođu Vaši hortikulturni stručnjaci i fitosanitarni inspektor i ustvrde što se to događa sa našom 110 godišnjom palmom (uz ovu imamo još 4 palme) u Eko parku Ombla u Mokošici, te s palmama u Rožatu oko Samostana, a o čemu su nam dojavili naši sugrađani preko našeg Zelenog telefona Eko Fona  020/453-850 .
Naime, protekli tjedan smo i mi primjetili i naši sugrađani iz Mokošice da je velika palma u Eko parku Ombla u Mokošici  (110 g)  izgubila ‘krunu’ na vrhu (napad palmine pipe?) te da se deblo na jednom mjesto ‘izrovalo’ (palmin drvotoč?).
Isto tako imamo dojave građana iz Rožata kako se izgleda pojavila palmina pipa na pojedinim palmama oko Samostana u Rožatu. Također Vas molimo da provjerite što se to događalo prije 15 dana u Ulici Ivana Zajca 9 u blizini Orsana sa palmom za koju njezini vlasnici tvrde da joj je otkinut vrh – kruna, iako je bila zdrava.
Razgovarali smo s gosp Puljizom, fotosanitarnim inspektorom iz Imostskog, koji nam je rekao da se obratimo vama u svezi ‘bolesnih’ palmi te da još nisu izdana riješenja za uklanjanje oboljelih palmi na području Dubrovnika!”

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist