Kultura

OSOBNI RAZVOJ Olivera Drutter o odnosu karaktera i sudbine

OSOBNI RAZVOJ Olivera Drutter o odnosu karaktera i sudbine

U suradnji Centra za integrativni razvoj i Dubrovačkih knjižnica održat će se predavanje integrativne terapeutkinje Olivere Drutter ‘Karakter ili sudbina’, namijenjeno svim zainteresiranima za osobni razvoj. Predavanje će se održati danas u Čitaonici Narodne knjižnice Grad s početkom u 18 sati.

Dok promatramo svoja životna iskustva i obrasce koji se u njima ponavljaju, možemo doći do zaključka kako nam je sudbina, neka viša sila, odredila tijek našeg života. Ponekad stječemo dojam da nam je sudbina u nekim aspektima života naklonjena, no postoje i ona neugodna iskustva, koja se periodično ponavljaju ili su stalno prisutna kao nelagoda, zbog kojih tu istu sudbinu doživimo kao zlu maćehu. Sudbinu na kraju doživimo kao dio naše nepromjenjive osobnosti, prozovemo je karakterom osjećajući se poput hrčaka koji trče u kolu, a nikamo ne stižu. Ono što smo prozvali sudbinom dio je našeg karaktera, satkan od uvjerenja i programa kojima zračimo i kreiramo životnu svakodnevicu.

Radeći s klijentima, Wilhelm Reich, otac tjelesno orijentirane psihoterapije, zaključio je kako ljudi slične tjelesne građe imaju slična ili ista uvjerenja, ponašanja i emocionalne blokade koje je nazvao karakternim obranama nastalima kao odgovor na neugodna iskustva od najranijeg perioda života do završetka puberteta. Obrane su nam služile kako bismo se zaštitili od svih neugodnih emocija. U njima smo izgradili uvjerenje kakvi jedino možemo opstati i biti prihvaćeni u svijetu. Iako smo izgradili i dio kvaliteta, odrekli smo se dijela naše autentične prirodne sile. Tu silu, odnosno našu prirodu, osjećamo kao duboku čežnju za slobodom, sigurnosti, prihvaćanjem, ljubavlju, zadovoljstvom, bliskošću,…

Predavanje je namijenjeno i svima onima koji pored želje za osobnim razvojem, razmišljaju i o edukaciji za tjelesno orijentirane psihoterapeute. Centar za integrativni razvoj prva je škola za  tjelesno orijentirane psihoterapeute u Hrvatskoj  koja je primljena u Savez psihoterapijskih udruga Hrvatske (SPUH) i prva hrvatska škola priznata i primljena u EABP- Europsko udruženje tjelesno orijentiranih psihoterapeuta. Škola u Zagrebu i Splitu postoji već petnaest godina, a od jeseni kreće i prva generacija u Dubrovniku.

Pročitajte još

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist