Aktualno

Osnovana ‘Platforma za Lazarete’

Osnovana 'Platforma za Lazarete'

Korisnici prostora Lazareta odlučili su se udružiti u njihovom nastupu prema gradskoj vlasti.

Kako javljaju u svom priopćenju nastupat će pod imenom 'Platforma za Lazarete'. Njihovo priopćenje prenosimo u integralnom obliku.

''Javna tribina „Lazareti – prostor kulture – jučer, danas, sutra“ održana je u Lazaretima u utorak 14. svibnja 2013. Na tribini su sudjelovali svi kandidati za gradonačelnika Grada Dubrovnika osim predstavnika kandidacijske liste koalicije HNS – HSS – SHUS.

Tribina nije bila zamišljena kao političko sučeljavanje kandidata, već kao diskusija o budućnosti Lazareta kao nezavisnog kulturnog i društvenog centra Dubrovnika. Tijekom tribine prisutni su upoznati s problematikom Lazareta i programskim aktivnostima koje provode korisnici Lazareta – organizacije civilnoga društva: Art radionica Lazareti, Deša Dubrovnik, Društvo multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske županije, Europski dom Dubrovnik i Studentski teatar Lero, a sve u cilju uspostavljanja bolje komunikacije, izbjegavanja nesporazuma i iznalaženja  zajedničkog rješenja o što kvalitetnijoj budućnosti Lazareta.

Vjerujemo da smo kroz prezentacije uspjeli argumentirano dokazati stvarne  potrebe svih korisnika Lazareta i ponuditi zdrave temelje za kontinuiranu i dobru komunikaciju s budućom gradskom upravom. Tribina je zaključena unisonim konsenzusom svih sudionika.

Preduvjeti za daljnju suradnju s gradskom upravom su potvrđivanje aktualnog statusa korisnika Lazareta, kako onih koji prostore koriste i tijekom obnove, tako i onih koji su zbog obnove privremeno iseljeni, te stvaranje suradničke platforme korisnika. Ta će platforma predlagati buduće načine korištenja kompleksa Lazareta, te uspostavljati i održavati partnerski odnos s lokalnom upravom.

Ovim Vas putem obavještavamo da ćemo prvi radni sastanak upravo osnovane „Platforme za Lazarete“ održati odmah nakon lokalnih izbora. Na tome sastanku predstavit ćemo prijedlog suradnje o korištenju prostora Lazareta sastavljen na temelju analize stanja i zaključaka javne tribine o Lazaretima.  Nova gradska uprava svojim će potpisom osigurati prvi korak prema konceptualnom i statusnom definiranju korištenja prostora Lazareta, čime se stabilizira i omogućuje daljnji razvoj lokalnih kreativnih i socijalnih potencijala, pokrenut tijekom dosadašnjih aktivnosti korisnika Lazareta – organizacija civilnoga društva.

Očekujemo da ćemo u budućnosti zajednički i na dobrobit  zajednice surađivati, planirati te odlučivati o modelu korištenja i upravljanja prostorom Lazareta, smatrajući čitave Lazarete ključnim središtem kulturnog i društvenog razvoja lokalne zajednice.'', zaključuje se u priopćenju

 

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist