Natrag
23.5.2018 09:06

facebook

twitter

google

rss

dulist

OSMI PUT U IUC-U Dubrovačka konferencija o sanskrtskim epovima i puranama

13.9.2017 @ 17:18 Dulist Aktualno

Podijelite:

Od ponedjeljka 11. rujna do subote 17. rujna održava se, sada već osmi put, Dubrovačka konferencija o sanskrtskim epovima i puranama u Interuniverzitetskome centru u Dubrovniku.

Ta je redovita konferencija pokrenuta za vrijeme Domovinskoga rata, a prvi se put sastala 1997. i ubrzo je postala najvažnija redovita konferencija na svijetu o Mahabharati, Ramayani i hinduističkim enciklopedijskim djelima puranama, sastavljenima u epskome metru i stilu.

Među osnivačima bili su John Brockington iz Edinburgha, najveći svjetski stručnjak za Ramayanu, Georg von Simson iz Osla, jedan od najvećih istraživača Mahabharate, Peter Schreiner iz Züricha i Gregory Bailey iz Melbourna, veliki znalci književnosti purana, Horst Brinkhaus, ugledni istraživač Harivanše, puranskoga dodatka Mahabharati, Mislav Ježić iz Zagreba, istraživač vedske i sanskrtske epske književnosti i drugi.

Među sudionicima bili su vodeći vedolog i glasoviti sanskrtist s Harvarda Michael Witzel, legendarni sanskrtist Muneo Tokunaga iz Japana koji je glasovit po divovskome pothvatu digitalizacije cijele Mahabharate i Ramayane (prema kritičkim izdanjima), čime je zadužio cijelu svjetsku indologiju, Ashok Aklujkar, glavni organizator slijedeće Svjetske sanskrtističke konferencije, i niz drugih vodećih znanstvenika.

U nedavnome prijevodu znatnih dijelova Mahabharate na njemački, Georg von Simson piše o tome da je proučavanje Mahabharate doživjelo uzlet u svijetu u posljednja dva desetljeća, nemalo zahvaljujući redovitoj Dubrovačkoj konferenciji o sanskrtskim epovima i puranama, koju su, kako piše, pokrenuli hrvatski indolozi.

Više je svjetskih projekata dogovoreno na ovoj konferenciji. Na sadašnjoj osmoj Dubrovačkoj konferenciji okupilo se više njenih osnivača i dugogodišnjih sudionika, niz velikih imena, ali i niz novih mladih istraživača iz Indije, Japana, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Nizozemske, Švicarske, Poljske, Rusije, Hrvatske, Kanade, Australije. Radove DICSEP-a recenzira niz svjetskih stručnjaka, a objavljuje Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Na ovoj konferenciji proslavit će se 20 godina održavanja DICSEP-a. Predstavit će se i najnoviji objavljeni zbornik DICSEP-a koji obuhvaća preko 530 stranica. Predstavit će se niz aktualnih istraživanja s područja konferencije u sv ijetu i dogovarati buduća suradnja i istraživački projekti.

Održava se pod pokroviteljstvom HAZU, uza sponzorstvo Indijskoga savjeta za kulturne veze iz New Delhia i indijskoga veleposlanstva u Hrvatskoj, u prostorijama Interuniverzitetskoga centra.

Suorganizatori su Odsjek za indologiju i dalekoistočne studije Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, Hrvatsko filozofsko društvo, IUC i CAAS. Članovi su sadašnjega Međunarodnoga organizacijskoga odbora znanstvenici iz Hrvatske, Indije, Njemačke, Belgije,Poljske, Finske, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Australije. Ova je konferencija stavila Hrvatsku na istaknuto mjesto na zemljovidu svjetske indologije.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana