Aktualno

OSKVRNUĆE CRKVE SV. IGNACIJA Dubrovačka biskupija podnijela prekršajnu prijavu

OSKVRNUĆE CRKVE SV. IGNACIJA Dubrovačka biskupija podnijela prekršajnu prijavu

Nakon što su mediji objavili da je u crkvi sv. Ignacija održano neprimjereno fotografiranje i snimanje gole ženske osobe dubrovački biskup mons. Mate Uzinić uputio je pismo svećenicima, redovnicima, redovnicama i svim vjernicima Dubrovačke biskupije u kojem ih obavještava kako, prema crkvenom zakonu, u toj crkvi nije dopušteno bogoslužje dok se ne učini naknada za ovaj čin pokorničkim obredom i ponovnim blagoslovom crkve.

-Polazeći od sablazni koje je izazvao čin oskvrnuća crkve sv. Ignacija u Dubrovniku, kao i od pretpostavke da je počinjeno s namjerom da povrijedi svetost crkve u kojoj se mi vjernici okupljano da bismo slavili euharistiju, držim da je, u skladu s kan. 1211 Zakonika kanonskog prava, u ovom slučaju riječ o teškom djelu zbog kojega u crkvi sv. Ignacija u Dubrovniku u kojoj se ono dogodilo, nije dopušteno obavljati bogoslužje dok se uvreda ne nadoknadi pokorničkim obredom – stoji u pismu.

-Određujem da se, kao naša naknada za počinjeno nedjelo oskvrnuća, u oskvrnutoj crkvi sv. Ignacija u Dubrovniku, u četvrtak, 8. ožujka 2018., u 17 sati, održi jedan sat euharistijskog klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Nakon klanjanja ćemo slaviti i misu na tu nakanu i ponovno blagosloviti crkvu. Sve vjernike grada Dubrovnika koji to mogu pozivam da se odazovu i sudjeluju na ovom klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom i na misi – ističe se u pismu.

Biskup je odredio i da u cijeloj Dubrovačkoj biskupiji na ovu nakanu bude namijenjena i ovogodišnja inicijativa ’24 sata za Gospodina’, koja će se održati u subotu, 10. ožujka 2018. u crkvi Male braće.
-Vjernicima preporučujem da se tog dana pridruže ovoj inicijativi sudjelujući u euharistijskim klanjanjima i mogućnosti sakramenta pomirenje ondje gdje to bude organizirano, kao i da to također učine, ako im je to ikako moguće, dobrovoljnim postom i nemrsom – poručio je biskup.

Na kraju pisma biskup određuje da od danas ‘da bismo sa svoje strane učinili sve što je u našoj moći da se u budućnosti ne bi ponovile slične stvari ni jedna crkva u Dubrovačkoj biskupiji, što uključuje i one redovničke, ne smije držati otvorena bez nadzora’.

Inače, iz Dubrovačke biskupije ističu kako nitko od nje niti od drugih osoba odgovornih za upravljanje tom crkvom nije tražio nikakvo dopuštenje za bilo kakvo fotografiranje u sakralnim prostorima.

-O samom događaju, Biskupija je saznala iz medija, a njegov karakter akteri su javno opisali nazivajući taj čin ‘gerilskom akcijom’ i ‘oskvrnjivanjem’. Zbog oprečnih informacija koji se pojavljuju u medijima, za sada ne možemo potvrditi, da li se takvo snimanje dogodilo i u nekoj od drugih crkava za koje je nadležna Dubrovačka biskupija – poručuju iz Dubrovačke biskupije.

-Otvorenost crkve zloupotrijebila se za snimanje neprimjerenih fotografija pod krinkom umjetnosti, koje duboko vrijeđaju osjećaje vjernika i predstavljaju svetogrđe. Svaka zlouporaba te otvorenosti za vlastite interese i promociju, nakaradan je i neprimjeren čin, koji Dubrovačka biskupija najoštrije osuđuje. Zbog toga je Dubrovačka biskupija podnijela prekršajnu prijavu protiv počinitelja – ističe se u priopćenju.

-Medijska pozornost koju je ovo izazvalo potaknula je mnoge neprimjerene reakcije vrijeđanja, od kojih se ograđujemo, a na poseban način vjernike pozivamo da se u svojim komentarima i drugim reakcijama ponašaju kršćanski, što nikad ne može i ne smije uključivati osudu i vrijeđanje čovjeka. Zbog neovlaštenog snimanja, ulaska filmske ekipe i svih aktera u crkvene prostore bez adekvatne dozvole, te vrijeđanja osjećaja vjernika Biskupija će iskoristi sve pravne mogućnosti protiv Deutche Film und Fernsehakademie Berlin, te svih aktera koji su bili u ovo uključeni, kako bismo zabranili javno publiciranje neprimjerenih fotografija koje su nastale u dubrovačkim crkvama – ističu iz Dubrovačke biskupije, pozvavši medije da ‘uklone i ne objavljuju navedene neprimjerene i uvredljive fotografije iz crkava’.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist