Aktualno

Osigurana potraživanja radnika u stečaju

Saborski klubovi suglasili su se o važnosti zaštite prava radnika kada su u pitanju njihova potraživanja te su jednoglasno podržali izmjene Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja.

Nemamo primjedbe na predložene zakonske izmjene jer se njima nude zakonska poboljšanja, a posebno nam je važno što na zakon nemaju primjedbi ni socijalni partneri, rekao je laburist Zlatko Tušak.

HDSSB-ov zastupnik Zoran Vinković izrazio je žaljenje što u stečajnom zakonu prvi isplatni red nisu ušle jedinice lokalne samouprave. One su puno pomagale i radnicima i tvrtkama nestavljajući ih u blokadu ili im ne naplaćujući svoja potraživanja kako bi tvrtke preživljavale, pojasnio je.

Zakon je važan jer uređuje posebnu zaštitu u slučaju stečaja poslodavca, a zahvaljujući tom zakonu osnovana je i Agencija za osiguranje radničkih potraživanja, tijela koje provodi zaštitu po pravilima općeg upravnog postupka, kazala je SDP-ova zastupnica Gordana Sobol.

U devet godina postojanja, agencija je isplatila 30.126 zahtjeva. Ukupno je preko agencije isplaćeno 363 milijuna kuna, a istovremeno se država uspjela naplatiti za 67 milijuna, dakle država je naplatila svega 20-tak posto, kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

 

Pročitajte još

OPG OBITELJI BUCONIĆ Mati Kate je ‘doktorica za artičoke’, a ni jagode nisu za bacit’!

Mia Njavro Banić

Važna obavijest redakcije DuLista

Dulist

Od petka aktivne dodatne linije iz Dubrovnika prema Zagrebu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija