Aktualno

‘Osigurajte Hrvatima u BiH TV kanal na hrvatskom’

Dubravka Šuica

Kada i kako će Europska komisija pomoći ostvariti Hrvatima u BiH kulturnu i jezičnu ravnopravnost te osigurati TV kanal na hrvatskom jeziku? – upitala je Šuica Europsku komisiju.

HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, zabrinuta situacijom u Bosni i Hercegovini te sustavnim marginaliziranjem Hrvata, poslala je upit Europskoj komisiji u kojem je ukazala na dugogodišnji problem nepostojanja TV kanala na hrvatskom jeziku.

– Najbolji način da se osigura hrvatski kanal bio bi da se podrži prethodno navedena odluka Vijeća ministara BiH, donesena na sjednici u siječnju 2013. godine, koja sadržava prijedlog zakona o osnivanju TV kanala na hrvatskom jeziku unutar servisa BHRT-a (Bosansko-hercegovačke radio televizije). TV kanal na hrvatskom jeziku važan je da bi Hrvati kao narod opstali u BiH, da bi u punom smislu mogli koristiti svoje demokratsko pravo da prakticiraju svoj jezik, tradiciju i običaje – rekla je Šuica.

Nakon godišnjeg izvješća o napretku proširenja EU povjerenika Štefana Fülea u kojem ističe da je politička situacija u BiH nepromijenjena i da nema napretka, pitanje ravnopravnosti Hrvata i osiguranje TV kanala na hrvatskom jeziku u BiH se još više aktualizira.

– Ravnopravnost svih konstitutivnih naroda i svih građana BiH i osiguranje osnovnih ljudskih prava kao što je pravo na informiranje na vlastitom jeziku, preduvjet su demokratskog napretka Bosne i Hercegovine i njenog napretka ka Europskoj uniji – zaključila je Šuica.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist