Sport

Orsanov ‘Dubrovnik’ neće na 3. Regatu tisuću otoka

Orsanov 'Dubrovnik' neće na 3. Regatu tisuću otoka

Brod ‘Dubrovnik Jedriličarskog kluba Orsan neće sudjelovati na ovogodišnjoj 3. Regati tisuću otoka, koja se od 20. do 27. rujna jedri na relaciji Rijeka – Porto Montenegro – Rijeka.

– Bili smo lani i doživjeli smo havariju, imali smo ogromnu štetu. Uz to, treba odploviti 300 nautičkih milja do Rijeke i isto toliko natrag. Radije smo se odlučili nastupiti na Mrduji, a do kraja godine planiramo sve skupa osam regata, od Šibenika do Zente – izjavio je predsjednik JD Orsan Marinko Mikulandra.

Podsjetimo, Orsanov ‘Dubrovnik’, s posadom kormilar Denis Vukas te Tonći Kordić, Dario Kulišić, Maroje Kurajica, Mateo Andolšek i Srđan Kurajica, lani na u svom premijernom nastupu na Regati tisuću otoka nije stigao do cilja u Tivtu, iako je imao velike izglede za pobjedu nakon taktičkog iznenađenja i prolaska kroz Pelješki kanal. Naime, nakon prolaska kod otočića Sveti Andrija iznenadni jaki vjetar je pričinio ogromnu štetu jedrilici, isparana su im bila jedra, ostali su bez motora, ali srećom nitko nije ozlijeđen.

Inače, ovogodišnja regata plovit će se po poznatoj ruti dugoj 277 nautičkih milja. Start je u nedjelju 20. rujna u podne ispred Rijeke. U prvoj etapi plovi se preko Unija, Suska, Premude, Dugog otoka, Kornata, Visa, lastova i Svetog Andrije do marine Porto Montenegro u Bokokotorskom zaljevu (očekivano do 23. rujna), a u drugoj etapi istim smjerom natrag.

U obje etape tako kurs zahtijeva navigaciju među otocima bez izlaza na otvoreno more Jadrana. Izbor kursa u odobalnom natjecanju izazov je i tajna pobjede. Umijeće je odabrati jedriti između pojedinih otoka, procijeniti gdje su najpovoljniji vjetrovi i struje i otkriti odlučujuće čimbenike da se na cilj stigne prije ostalih. To ne mora biti najkraći kurs duljinom, samo treba biti najbrži.

Zasad je za regatu u organizaciji riječkog JK Jedro, udruge Vjetar i Porto Montenegro Yacht Cluba, prijavljeno 26 brodova (osam više nego lani) iz Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Italije, Mađarske, Austrije, Njemačke, Češke, Slovačke, Švicarske, Velike Britanije, Rusije, Litve i Čilea.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

PRIDRUŽI SE DU MOTION TIMU Otvorene su prijave za volontiranje!

Dulist

VAŽNA UTAKMICA SQUAREA Pobjede li Osijek u polufinalu su!

Dulist