KulturaUrednički izbor

ORLANDO, SVETI VLAHO I MARIN DRŽIĆ To su pravi mali umjetnici!

ORLANDO, SVETI VLAHO I MARIN DRŽIĆ To su pravi mali umjetnici!

Izložbu radova djece polaznika likovne radionice Doma Marina Držića „Orlando, Sveti Vlaho i Marin Držić“ pod mentorstvom akademskih slikara i profesora likovne kulture Rajne Inić i Ivana Peraka otvorio je, u utorak navečer, ravnatelj Doma Nikša Matić.

– Već smo sedmu godinu zajedno. To nas obvezuje, a neku djecu imamo od samog početka. Ono što je vrjednije je da ta djeca ostaju, a svake godine nam se priključuju i druga djeca, to je bogatstvo ove ustanove, to je naša misija i vizija. Ne samo postati znanstveno-istraživački centar za proučavanje Marina Držića, naša prava misija je pedagoški rad, pedagoška djelatnost u ovoj ustanovi koja zaista može biti primjer kako se radi s djecom – uvodno je rekao Matić.

O inspiraciji za izložbu govorila je povjesničarka umjetnosti i kustosica izložbe Valerija Jurjević.

– Povezali smo u Orlandovoj godini na prvom mjestu Orlanda, zatim svetog Vlaha bez kojeg ne možemo i umjesto Marina Držića djeca su radila njegove vile. Bilo je lako povezati Orlanda i svetog Vlaha u cjelinu zato što su oni i fizički susjedi. Zanimljivo mi je da ni Marin Držić nije daleko, jer je rođen u kući u blizini Crkve svetog Vlaha, nasuprot Kneževog dvora u kući koje više nema jer je srušena u velikom potresu – izjavila je.

– Rekao bih da je ova izložba dosad bila najzahtjevnija, zato što je riječ o skulpturi. Radilo se u kiparskoj tehnici, što nije lako napraviti ni akademskom kiparu, a kamoli djeci uzrasta 10 do 17 godina. Samim time je ovo i najuspješnija radionica – naglasio je Perak.

Otvorenju je prisustvovala i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Ana Hilje koja je istakla kako je, gledajući katalog, teško povjerovati da su autori djeca tako mladog uzrasta.

Službenim otvorenjem izložbe Matić je mladim autorima i njihovim mentorima uručio diplome.

Dvadeset i četiri polaznika, podijeljena u četiri grupe, svaku su subotu od veljače do svibnja marljivo oblikovali skulpture u tehnici gipsa. Prvi su put učenici stariji od dvanaest godina iz škola na području Grada Dubrovnika i susjednih Općina imali priliku oblikovati skulpture. Mogli su birati između prikaza Orlanda, Svetog Vlaha i Držićevih vila, te klasičnog i modernog načina modeliranja.

Jurjević u predgovoru kataloga piše: „Ustanova u kulturi Grada Dubrovnika Dom Marina Držića redovito organizira edukativne radionice za djecu. Za vrijeme njihovog višemjesečnog trajanja, ta prostorno najmanja dubrovačka kulturna ustanova pršti od kreativnosti. Zato Dom Marina Držića posebnu pozornost posvećuje pedagoškoj djelatnosti i radu s mladim osobama kako bi iskustvenim doživljajnim učenjem, između ostalog, usvojili nova znanja likovnim izražavanjem, upoznavanjem i obilaskom autentičnih lokacija koje se spominju u Držićevim djelima, odnosno kako bi polaznike radionica što više zainteresirali za život renesansnog Dubrovnika, a posebice za život i djelo Marina Držića.

 

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist