Kultura

Orlando se vraća na Lerove daske

Orlando se vraća na Lerove daske

Captum Fuit! ilitiga predstava o Orlandu, ponovno se vraća na Lerove daske u osmoj lađi Lazareta. Autorski je to projekt Marka Mijatovića i Ivana Penovića, kroz koji nas vode dva lokalna delikventa. Naime, u zamjenu za zatvorsku kaznu, priprema i vođenje emisije im je ponuđeno kao jedina opcija rada za opće dobro. Ne zamarajući se previše godinama i imenima iz prošlosti, na spontan, zafrkantski i duhovit način predstavljaju lik i djelo Orlanda.

Izvedbe su na rasporedu u petak, 24. siječnja 2020. u 20:00 sati te u subotu, 25. siječnja 2020. u 18:00 i u 20:00 sati.

Predstava je nadahnuta višestoljetnom ustrajnošću ostanka i opstanka Orlanda i njegova stupa kao nijemih svjedoka burne dubrovačke prošlosti, ali i ništa manje složenije sadašnjosti. Raspadanje Orlanda, ističe autorski dvojac, možemo promatrati kao svojevrsni prikaz raspada života unutar zidina, dok ideje o postavljanju falsog stupa možemo interpretirati kao puštanje umjetnih lutki u zamjenu za građane koji su nekad ispunjali gradske ulice. Kako je izostalo donošenje bitnih odluka za očuvanje povijesne cjeline živom, tako su izostale i promišljene odluke o očuvanju našeg gotovo najvrjednijeg simbola ondašnje Republike. Odluke. Bitne, promišljene, kratkoročne ili dugoročne – izostale su onda. Izostaju i danas. Lutamo li bezglavo ili naprosto nismo spremni preuzeti odgovornosti? – pita se autorski dvojac.

Redatelj je Marko Mijatović, dramaturg Ivan Penović, oblikovatelj svjetla Antonio Ljubojević, oblikovatelj zvuka Maroje Kurajica, scenografijom se bavio Mato Brnjić, a ilustracijama Sandra Sekulić. U predstavi igraju Mislav Stanković, Teo Barišić, Dario Gverović, Melko Dragojević i Marko Stojanović. Naracije i glasove u off-u snimili su Nikola Baće i Žarko Dragojević, dok je restaurator Đivo Dražić za potrebe predstave dao eksluzivni intervju.

Predstava je nastala povodom Lerova obilježanja 600. godine od postavljanja Orlandovog stupa, ostvarena uz potporu Grada Dubrovnika u sklopu programa “2019. Orlandova godina”.

Pročitajte još

OKRUGLI STOL ‘Neznanje je najveća prepreka za očuvanje povijesnog identiteta’

Dulist

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist