Kultura

ORLANDO FURIOSO Ciklus barokne glazbe treću godinu u Gradu

Treće izdanje ciklusa barokne glazbe „Orlando Furioso“ koji organizira Dubrovački simfonijski orkestar, započinje u petak 7. lipnja. Riječ je o ciklusu koji traje do 14. lipnja i koji uključuje četiri koncerta baroknog programa, predvođena ruskim glazbenikom Dmitryjem Sinkovskim. Kocerti se održavaju u atriju Kneževa dvora s početkom u 21 sat.

Karizmatični i atipični glazbenik, Dmitry Sinkovsky izražava svoju umjetnost kroz rijetku kombinaciju triju različitih aspekata: kao violinist, kao dirigent i kao kontratenor. U svojim mnogobrojnim glazbenim nastupima Sinkovsky efektno odražava jednu od glavnih ideja baroknog razdoblja: korištenje instrumenta kao da je glas pjevača i korištenje glasa kao da je savršen instrument.

Prvi koncert ovog ciklusa bit će posvećen talijanskoj baroknoj glazbi, odnosno djelima prvog baroknog opernog dramatičara Claudia Monteverdija. Ovaj koncert izvest će talijanska mezzosopranistica Josè Maria Lo Monaco, jedna od najboljih mezzosopranistica svoje generacije iza koje su nastupi u talijanskoj Scali, zatim na čembalu naš Tomislav Fačini, vrsni slovenski teorbist Izidor Erazem Grafenauer i dubrovačka cellistica Vanda Đanić koja je interpretaciju barokne glazbe izučavala kod doajena rane glazbe.
Drugi koncert održat će se u subotu 8. lipnja, a nosi naziv „Dva lica baroka: solo / tutti“. Komornim sastavom Dubrovačkog simfonijskog orkestra ravnat će dirigent, ali i skladatelj, umjetnički voditelj, pijanist, svestrani glazbenik Tomislav Fačini, a na programu su djela Purcella, Pachelbela, Vivaldija, Händela, Bacha i drugih skladatelja.

11. lipnja na programu je koncert pod nazivom Sentimenti. Pod umjetničkim vodstvom Dmitryja Sinkovskog nastupit će Komorni sastav DSO-a. Kao solisti će nastupiti nagrađivani glazbenici mezzosopranistica Josè Maria Lo Monaco, Izidor Erazem Grafenauer na teorbi i naš ugledni čembalist i orguljaš, dobitnik Porina za najbolju izvedbu klasične glazbe, Pavao Mašić. Izvest će se djela A. Vivaldija, J.A. Hassea, G.F. Händela.
Posljednji koncert ciklusa je 14. lipnja će se Dmitry Sinkovsky naći u ulozi dirigenta Dubrovačkog simfonijskog orkestra, a na programu su Händela „Muzika na vodi“; Bacha „Brandenburški koncert br. 5“ i Vivaldija „Concerto Per la Solennità di San Lorenzo“.

Pročitajte još

PREMIJERA Alkestida Livije Pandur otvorila novu kazališnu sezonu

Dulist

VELIKA IZLOŽBA O NAŠEM SIMOBOLU SLOBODE Jeste li vidjeli Grad Orlandovim očima?

Dulist.hr

Zavirite u ranosrednjovjekovnu kriptu ispod koncertne dvorane Umjetničke škole

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija