Aktualno

ORLANDO BRATIČEVIĆ Baletan sam, a većina na to napravi grimasu

ORLANDO BRATIČEVIĆ Baletan sam, a većina na to napravi grimasu

Prve baletne korake Orlando Bratičević napravio je prije pet godina. Sve je krenulo kad se njegova mlađa sestra odlučila baviti ovim umjetničkim plesom. Tada osmogodišnji Orlando, ne sluteći kako će mu se balet svidjeti i ‘uvući pod kožu’, došao je na audiciju s mamom.

Danas, Orlanda njegova plesna priča čini prvim dječakom u Dubrovniku koji završava Osnovnu baletnu školu Umjetničke škole Luke Sorkočevića. Ali to je samo prvi skalin u njegovom daljnjem razvoju, kaže nam njegova profesorica baleta Tea Prkačin. Na svom plesnom putu, od pripremnog predškolskog razreda do zadnje osnovnoškolske godine, doživio je, nažalost, razna čuđenja ljudi čim bi im rekao da se bavi baletom. Jer, većina ga veže za pripadnice nježnijeg spola.

— Kad kažem drugoj djeci da treniram balet, većina njih napravi grimasu. Ne smeta mi to. Misle kako se baletom mogu baviti samo ženske, ali to je umjetnost kojom se mogu baviti svi – govori nam simpatični Orlando.

No, mi bismo na njihovom mjestu ipak zadržali komentare jer se Orlando uz balet bavi judom, i to već deset godina. Ponosno nosi zeleni pojas, a njegov zid sobe pun je medalja. Ali nije u nama izazvalo čuđenje to što se bavi baletom i judom. Kod nas je dodatno oduševljenje izazvala činjenica kako Orlando pohađa glazbenu školu te uči svirati klavir i violinu, ide na satove zumbe, a uz sve to prolazi s 4.9 u školi! Jednom riječju – wunderkind.

ORLANDO BRATIČEVIĆ Baletan sam, a većina na to napravi grimasu

– Trenirao sam i plivanje osam godina, ali sam odustao jer nisam stizao – priča nam.

Uz sve to, Orlando nas je osvojio dobrim i pristojnim ponašanjem te ponajviše ‘zaraznim’ osmijehom na licu. Najizraženiji je kad spomene starijeg brata i dvije mlađe sestre s kojima se najviše voli družiti. Upravo mu je brat Mauricio njegov najveći uzor zbog kojeg se i upisao na judo. Mauricio je dobro znan u judaškim krugovima kao prvak Hrvatske do 55 kilograma. S njime u slobodno vrijeme voli zabaciti košarku na igralištu, ali i zaigrati PlayStation. Odmah smo ga pitali kad nađe vremena i za te stvari, na što nam je rekao da jednostavno nađe jer se organizira.

Svestran, ustrajan i predan

Na satovima baleta najviše voli raditi tehnike skokova, a svoje je vještine pokazao i na kazališnim daskama u dvjema predstavama, Coppeliji i Orašaru. Imao je malu tremu, priznaje nam, ali kad je stao na pozornicu, ‘samo je nestala’. Njegova profesorica Tea Prkačin za njega ima samo riječi hvale ističući kako je riječ o svestranom dječaku, ustrajnom i predanom u svom radu.

— Balet je iznimno zahtjevna umjetnost, koju ako zavolite, ‘ulazi vam pod kožu’. Napredak je spor i polagan, tek svakodnevni višegodišnji rad pokazuje rezultate, a samo školovanje traje osam godina. Radeći s Orlandom svi se obogaćuju i uče. I on kao učenik i ja kao profesor i njegove prijateljice iz razreda i cijelog baletnog odjela – govori nam Prkačin. Orlando je u dobrim odnosima s djevojčicama s baleta. ‘Ne izazivaju me’, sa smiješkom će. Samo lijepe riječi za njega ima i njegov trener iz Judo kluba Ura-Nage Maro Đapić.

— Odličan je, jako puno trenira i uči. Sposoban je za sve, i za sport i umjetnost! Iako možda izgleda da je ‘raštrkan’ na sve strane, to mu je sve dobro za život i zasigurno će mu biti korisno. Što će odlučiti, ne znamo – ističe Đapić.

Prosjek ocjena – 4.9.

Ne može izdvojiti koja mu je aktivnost najdraža. Jednostavno, na sve voli ići i sve mu je gust raditi, iako mu nekad dan traje od 8 ujutro do 22 sata. Kad je na judu, zabavi se, a kad pleše, opusti se. Posljednje dvije i pol godine trenira zumbu koju obilježava mješavina afričkih i latinskih plesova.

— Moja je mama prva počela ići na zumbu. Kad je doma pokazala plesne korake, jako mi se svidjelo i odlučio sam probati – govori Orlando.

Zbog svih obveza, pomislili biste kako mu ‘pati’ škola, no Orlando i po pitanju obrazovanja polučuje odličan uspjeh. Rekli smo već kako u školi ima prosjek ocjena 4.9, a jedina četvrtica mu je – matematika. Učitelji mu tijekom priprema za natjecanja i predstave izlaze u susret. Od predmeta kao najdraži izdvaja biologiju jer voli učiti o životinjama, a bi li postao veterinar, spremno odgovara da ne bi. No, još se nije odlučio čime se želi baviti. Ima na umu nastaviti s baletom upisom u srednju školu. Na što god da se odluči baviti ovaj svestrani dječak, mi mu želimo puno sreće i uspjeha!

 

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist