Grad

Orlanda će zamijeniti replika, do definiranja buffer zone ništa od građevinskih dozvola

Orlanda će zamijeniti replika, do definiranja buffer zone ništa od građevinskih dozvola

Orlandov stup će se demontirati i sanirati u radioničkim uvjetima te u konačnici pohraniti na usuglašenoj lokaciji, dok će se na mjesto originala postaviti replika.

Dogovoreno je to na sastanku gradonačelnika Mata Frankovića i njegovih zamjenica s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek i pomoćnikom ministrice Davorom Trupkovićem. Također je rečeno kako će se u cilju zaštite Orlandovog stupa započeti sa svim aktivnostima potrebnim za realizaciju postupka sanacije, a što prvenstveno podrazumijeva izradu projekte dokumentacije prema kojoj će se izvesti sama sanacija.

Razgovaralo se i o ‘buffer zoni’ te je ministrica rekla kako je novodefinirana buffer zona dostavljena UNESCO-u te se na dostavljeni prijedlog čeka suglasnost. Također je istaknuto da se do definiranja konkretne buffer zone, odnosno izrade Studije utjecaja na baštinu (Heritage Impact Assessment) za obuhvat proširene zaštitne zone, neće izdavati nove građevinske dozvole.

Zajednički stav Grada Dubrovnika i Ministarstva jest da se želi otkloniti i najmanja mogućnost ugroze jedinstvenih vizura Dubrovnika te bogate povijesne i kulturne baštine kao našeg najvećeg resursa na kojem temeljimo budući održivi razvoj.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist