Kultura

Orguljaš Kristović nastupio u Katedrali

Sinoć je u prepunoj dubrovačkoj katedrali, u prigodi blagdana Velike Gospe, održan orguljaški koncert na kojem je nastupio naš sugrađanin, dr. Darko Kristović.

Na programu su bila djela američkih i njemačkih skladatelja: D. Buxtehudea, J.S. Bacha, V.Foxa, M.McCabea i G. Yanga. Koncert  je organiziran u suradnji Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik i  dubrovačkog Katedralnog župnog ureda.
 
Da je Kristović oduševio Dubrovčane i njihove goste, poglavito iseljenike koji ovih dana borave u  Gradu, i radi  kojih se često organiziraju kulturna događanja tijekom ljeta, dokazuje i burni pljesak   kojim je publika nagradila izvođača, te vidno zadovoljna odslušala još jedan dodatak, Arioso, J.S. Bacha.
 
Tradicionalno već 15-tak godina zaredom održavaju se orguljaški koncerti o blagdanu Velike Gospe u dubrovačkoj prvostolnici. Na njima Darko Kristović izvodi djela različitih skladatelja orguljske glazbe, te na taj način obogačuje proslavu ovog velikog blagdana koji se u Dubrovniku osobito štuje, poglavito među pomorcima i iseljenicima.
 
Darko Kristović surađuje i  s hrvatskim orguljašima izvan domovine. Svojedobno je bio gost na koncertu hrvatsko-američkih orguljaša, Marije Lončar Sthrom  i Lawrenca Sthroma, koji su u ogranizaciji Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik ,u nekoliko navrata nastupali u Dubrovniku,  također i u Splitu.
 
Brojni iseljenici i ljubitelji orguljske glazbe koji su nazočili veličanstvenom koncertu u katedrali,  podržali su ideju daljnjeg održavanja ovakvih događaja i u buduće, poglavito  u vrijeme kada najviše iseljenih Dubrovčana  boravi Gradu.
 
Ovim se nastavlja daljnja suradnja s dubrovačkom podružnicom Hrvatske matice iseljenika, s ciljem promicanja ove vrste glazbe, kakao u domovini tako i u iseljeničkim sredinama, promovirajući na taj način osobito djela domaćih autora.
 
Dr. Darko Kristović je nakon završetka studija medicine u Zagrebu, završio studij orgulja i crkvene glazbe na Institutu za crkvenu glazbu "Albe Vidaković" također u Zagrebu. Diplomirao je u klasi profesora Domagoja Jugovića. Nastupao je samostalno u domovini i inozemstvu. Član je zbora "Zagrebački lječnici pjevači" s kojima je snimio CD božičnih pjesama.

Pročitajte još

KRVAVI DANI KAD SE SLOBODA RAĐALA Vekarić: ‘Hrvati ne vole nositi oružje osim kad brane svoj dom’

Dulist

TRADICIONALNI KONCERT Djela velikih svjetskih skladatelja u crkvi Male braće

Dulist.hr

PREMIJERA U KAZALIŠTU Salve smijeha na Bajci o baki Mokoš

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija