Hrvatska

Orepić: Zajedništvo je rješenje za migrante; Sobotka: Obrana granica ako treba i vojskom

Orepić: Zajedništvo je rješenje za migrante; Sobotka: Obrana granica ako treba i vojskom

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić rekao je u utorak u Dubrovniku kako je jedino rješenje migrantskih tokova zajedništvo zemalja EU, a njegov austrijski kolega Wolfgang Sobotka istaknuo je kako s migrantima treba iskomunicirati da će EU braniti svoje vanjske granice, ako treba i vojskom.

Na završnoj konferenciji za novinare nakon dvodnevnog Salzburškog foruma u Župi dubrovačkoj, Orepić je istaknuo kako su glavne teme bile migracije, kontrola granica i borba protiv terorizma.

– Rješenje za sva ova pitanja leži u riječi zajedništvo. U Republiku Hrvatsku je ušlo 686 tisuća migranata, a svi pokušaji zemalja da pronađu samostalna rješenja su propali. Otkad smo počeli razmišljati zajednički prijašnji migrantski tokovi prestali su postojati, a sada imamo nadzor nad tim procesima. Hrvatska je iz jedne pasivne pozicije prešla u aktivnog sukreatora sigurnosne politike EU i Jugoistočne Europe – rekao je Orepić.

Na konferenciji su sudjelovali i ministar unutarnjih poslova Austrije Wolfgang Sobotka, kao i ministar migracija Kraljevine Nizozemske, koja trenutno predsjedava Vijećem EU, Klaas Dijkhoff, te zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić, ispred zemlje prijateljice Salzburškog foruma.

Ministar unutarnjih poslova Austrije Wolfgang Sobotka rekao je kako je zajedničko stajalište da mora osigurati zaštita granica i građana EU, ali i migrantima omogućiti da u blizini svojih zemalja pronađu sigurnost.

– Moramo zatvoriti krijumčarske rute pogotovo sada u vrijeme Europskog prvenstva u nogometu –  rekao je Sobotka.

Ustvrdio je kako s migrantima treba iskomunicirati kako će EU braniti svoje granice, ako je potrebno i policijskim i vojnim snagama.

-Treba iskomunicirati to s migrantima kako bi od samog početka znali kako ćemo mi štiti naše vanjske granice, schengenske granice. Ne smijemo ovisiti o trećim zemljama, a to ćemo osigurati ako treba i uz pomoć vojske. U borbi protiv terorizma potrebna je suradnja policije na međunarodnoj razini. Tako ćemo identificirati strane borce, a na taj način smo relativno brzo pronašli i napadače iz Bruxellesa. Važno je raditi na prevenciji kako bi se spriječila radikalizacija našeg društva – rekao je Sobotka.

Nizozemski ministar migracija Klaas Dijkhoff rekao je kako se EU nije ispočetka dobro nosila s migrantskom krizom.

– Rješenje je pronađeno kada su se počele braniti granice na način da migranti više nisu mogli sami tražiti rute. To je bio prvi korak, a sljedeći je bio dogovor s Turskom. Moramo zaustaviti i dolazak migranata Mediteranom, ali i raditi na readmisiji migranata u zemlje iz kojih su došli – rekao je Dijkhoff.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić istaknuo je kako tu zemlju nije zahvatio val migranata, a naglasio je kako vjeruje da će tako i ostati. Napomenuo je kako je ideologija kojom se regrutiraju borci uvezena, te kako na nju nije na vrijeme reagirano.

-Ideologija kojom se regrutiraju borci je uvezena i nismo na vrijeme na nju reagirali. Sada se moramo nositi s time – rekao je Krešić te u ime svoje zemlje prenio spremnost u obrani vanjskih granica EU.

Inače, Ministarskoj konferenciji donesen je i strateški okvir za djelovanje do kraja 2016. godine, a usvojena je i zajednička deklaracija koja sadržava smjernice za daljnje djelovanje i dijalog u području unutarnjih poslova.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist