Vaše vijesti

Oproštaj s knezom

Oproštaj s knezom

KNEZ POSTAO PINOCCHIO

I kad su ga se već svi odrekli jer se ne žele družiti sa inkriminiranim bivšim Knezom, njemu stiže ‘spas’.
Pinocchio zakon Lex Vlaušić koristi za izgovor. On nas sad uvjerava da je odbačen kao obično smeće, a da nije, bio bi izborni pobjednik. Tvrdi da je to bila planirana politička urota vladajućih. Eto, Lex Vlahušić služi mu kao jalavo opravdanje, a za sve njemu slične poruka i upozorenje.

I umjesto da se propali Knez Pinocchio oprosti s politikom i ispriča se onima koje je osramotio, on i dalje politikanski halucinira. Vodi šačicu sljedbenika ovisnih njegovim bajkama, lobira ali i uspješno izbjegava sudska ročišta za moguće preostale grijehe.

Poučna su bila opijela njegovih saborskih branitelja. Stranački religiozno i precizno su citirali zakone kako bi nas uvjerili da je Lex Vlahušić protuustavan. I možda bi i nekoga uvjerili da se ne zna koji im je bio motiv. S obzirom da imaju imunitet, ne odgovaraju za izgvoreno.

Ustavni sud je donio odluku. Predsjednik je obasnio. Ustavni sud ne donosi odluke pozivom na zakone, jer nije klasični sud. Kaže, citiram: ‘Sva ustavna prava mogu se ograničiti ako postoji legitiman cilj i razmjernost’. I tu je kraj političkim tvrdnjama o neustavnosti zakona Lex Vlahušić i Lex Agrokor.

PREOBLIKOVANJE AGROKORA
Prije puno godina u New Yorku su me učili da prostorni planovi nisu sami sebi svrha. Oni su alati uz pravnu regulativu za definiranje razvoja društva. Za kontinuiranu održivost tvrtki ključna su dva zakona. Preoblikovanje (ch. 11. Reorganization), Stečaj (ch. 13. Bankruptcy). Oni su nužni za održivost kapitalističkog režima privrede.

Globalni tržišni kapitalizam u zemljama u razvoju je vezan uz korijene planirane ekonomije. Zbog velike potrebe za održavanje socijalnih uvijeta rada ali i nužde za uspješno i održivo poslovanje, Agrokor mora primjenjivati i pravila slobodnog tržišta. To predstavlja kontinuirani proces sazrijevanja svih nas, ali i dogradnje pravne regulative nužne za globalno tržišno takmičenje.

LEX AGROKOR I SPROVOD POLITIČKE EKONOMIJE
Zakon Lex Agrokor (preoblikovanje) je stvoren u zadnji čas, ali ipak na vrijeme. Da bi se kupio Merkator, vlasnici Agrokora su registrirali nove tvrtke, Agrokor Investments u Nizozemskoj. U složenim transakcijama i prekomjernim zaduživanjem skupim kreditima stvorena je kriza. Tvrtka, da spasi svoje postojanje (15 posto BDP-a i 60 000 direktnih i 160 000 indirektnih radnih mjesta) aplicira na Lex Agrokor.

Sa 350 000 m2 prodajnog prostora i prodajom od više od 2 milijarde eura godišnje, poslije preoblikovanja bi stekla uvjete za uspješno poslovanje. Međutim Agrokor danas proizvodi sa 25 posto viška prostora i zaposlenih od konkurencije. I hrana koju sami proizvode je skuplja od one na otvorenom tržištu, što mu je dodatno opterećenje.

AGROKOR JE SOCIJALNA INSTITUCIJA
Agrokor je socijalna institucija bez novca za razvoj. Bili su mu dostupni samo lihvarski zajmovi koji se nazivaju pozajmice za neprijateljsko preuzimanje (oko 10 posto kamata). To je učinilo poslovanje Agrokora neodrživim. Tvrtka je dio naše odgovornosti. Uvjete poslovanja smo stvorili mi. Naslijeđeni odnosi o socijalnim potrebama rada, državni kreditni rejting, ali i neposlovno ponašanje stranih banaka su učinili svoje.

Ako je bilo nepravilnosti, treba ih sankcionirati. Preoblikovanjem dobit ćemo tvrtku koja će racionalnom proizvodnjom pomesti konkurenciju. Tada ćemo slaviti sprovod političke ekonomije u uspješnom Novom Agrokoru.

Milan Karlovac

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist