Crna kronikaHrvatska

OPREZ SA ‘STANODAVCIMA’ Mihael iz Dubrovnika umalo ostao bez 400 i više eura!

OPREZ SA 'STANODAVCIMA' Mihael iz Dubrovnika umalo ostao bez 400 i više eura!

Mihael Delić, 26-godišnji Dubrovčanin nedavno je doživio neugodnu situaciju koja ga je uz to umalo koštala 400 i više eura.

Naime, kako piše Jutarnji list, prije nekoliko dana dao se zajedno s djevojkom u potragu za stanom u Zagrebu gdje i studira. Naišao je na stan od 85 kvadrata čija je cijena, u točnije Klaićevoj 19, iznosila je samo 390 eura što ga je namamilo da kontaktira najmodavca. Međutim, kada ga je probao nazvati, naznačeni broj ispostavio se kao nedostupan, odnosno govorna pošta javljala mu je kako se birani broj ne koristi.

Preostalo mu je jedino da stanodavca kontaktira putem maila. U međuvremenu je na internetu naišao na još jednu, vrlo sličnu, ponudu. Ovog puta stan je bio kod Britanca, na adresi Ilica 140, no sve ostalo bilo je isto.

– Javila mi se žena iz Poljske. Predstavila se kao Soufiane Genovese i objasnila mi kako je stan u Zagrebu kupila za sina koji je tamo studirao, te kako se on sada vratio u Poljsku trajno, pa ga sada iznajmljuje. S obzirom da zbog posla ne može doći u Hrvatsku, predložila je da transakciju obavimo putem Airbnb-a gdje isto oglašava, te kako je preko njih sigurno – priča Mihael Delić za Jutarnji list. Tik nakon njihovog dopisivanja, taman kada mu je najmodavka trebala poslati link na oglas na Airbnb-u, na drugi mail s kojeg je poslao upit za stan na Britancu stigao je sličan odgovor.

Mihael je u tom trenu shvatio kako se radi o isprogramiranoj stranici, nastavio se igrati.

– Napravio sam i ‘instant booking’ s lažnog linka Airbnb-a kako bih dobio podatke za uplatu da bi znali i o kojem se bankovnom računu radi, a time i o kojoj se zemlji radi. Međutim, link na prvotni oglas je u međuvremenu uklonjen – govori Mihael, no napominje da se, kada se ime ‘najmodavke’ upiše u Googleovu tražilicu, može vidjeti kako ima još stanova koje ista osoba iznajmljuje u Zagrebu, ali i Splitu. U međuvremenu na mail su mu stigli i podaci za uplatu s Airbnb-a, te se ispostavilo da bankovni račun glasi na Angela Gambuta iz Italije. Mihael je cijelu priču prijavio dubrovačkoj policiji, piše dalje Jutarnji.

– Rekli su mi da to nije u njihovoj ovlasti jer se radi o Zagrebu, no da nema elemenata kaznenih djela iako se radi o lažnom predstavljanju. Uvjereni da je ta osoba iz Poljske, kazali su mi kako bi mogli slučaj prijaviti Interpolu, no kako bi oni reagirali tek za dvije godine. Savjetovali su me da je najbolje objasniti priču Airbnb-u kako bi oni krenuli u pravnu bitku protiv te osobe, govori Mihael i napominje kako bi svakako, da je u Zagrebu, prijavio sve zagrebačkoj policiji.

Foto: Printscreen

Pročitajte još

[FOTO] SUDAR NA MAGISTRALI Dva automobila i cisterna, jedna osoba prevezena u bolnicu

Dulist

GOSPODARSKI KRIMINALITET Nizom kaznenih djela 41-godišnjak pričinio štetu od preko 100 tisuća eura

Dulist

Napustio nas je Nikša Bender, dugogodišnji turistički djelatnik

Dulist