Hrvatska

OPET ‘TALIJANI’ Mjere se smetnje koje uzrokuju glavobolje domaćoj čeljadi

OPET 'TALIJANI' Mjere se smetnje koje uzrokuju glavobolje domaćoj čeljadi

Stručnjaci Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) započeli su i ovog ljeta s provedbom akcije mjerenja smetnji koje dolaze iz Italije te uzrokuju probleme prijmu prvenstveno hrvatskih radijskih i još manjim dijelom televizijskih programa.

Od srpnja do rujna provest će se opsežna mjerenja smetnji koje dolaze iz Italije u VHF i UHF frekvencijskim područjima, namijenjenim analognom FM i digitalnom zemaljskom radiju (T-DAB) te digitalnoj televiziji (DVB-T), a mjerna kampanja obuhvatit će područja diljem hrvatskog dijela jadranske obale i otoka.

Riječ je, o sada već, uobičajenoj mjernoj akciji HAKOM-a koja se provodi tijekom ljetnih mjeseci, kada je problem talijanskih smetnji, zbog povoljnijih uvjeta rasprostiranja elektromagnetskih valova još izraženiji. I ova aktivnost rezultat je višegodišnjih nastojanja HAKOM-a, koji osim brojnih mjerenja i slanja prijava smetnji, uporno ističe problem smetnji i rješava ga bilateralnim pregovorima te djelovanjem kroz međunarodne institucije, ITU i Radnu grupu o prekograničnoj koordinaciji pri savjetodavnoj Skupini za politiku upravljanja radiofrekvencijskim spektrom Europske komisije.

Rezultat tih HAKOM-ovih nastojanja je prošlogodišnje isključivanje većine dominantnih ometajućih TV odašiljača u pojedinim talijanskim regijama što je doprinijelo rješavanju najvećeg dijela talijanskih TV smetnji, čime je znatno poboljšan prijam hrvatskih programa u digitalnim regijama D5 (Istarska županija i Primorsko-goranska županija), D7 (Zadarska županija i Šibensko-kninska županija), D8 (Splitsko-dalmatinska županija) i D9 (Dubrovačko-neretvanska županija).

Međutim, rad talijanskih odašiljača na hrvatskim TV kanalima nije još u potpunosti uklonjen, a njegovo uklanjanje važno je i za buduće replaniranje digitalne TV mreže u Republici Hrvatskoj, kako bi se omogućilo uvođenje novih mreža pokretnih komunikacija u frekvencijskom pojasu 700MHz, čime će se doprinijeti daljnjem razvoju širokopojasnog pristupa internetu.

Nažalost, na području otklanjanja radijskih smetnji, koje već više desetaka godina znatno narušavaju mogućnost slušanja hrvatskih FM radijskih postaja, Italija nije napravila nikakva poboljšanja.

Na multilateralnom sastanku u listopadu 2017., organiziranom pod pokroviteljstvom Međunarodne telekomunikacijske zajednice (ITU-a), razmatrala se postojeća situacija talijanskih radijskih smetnji susjednim zemljama. Na temelju prijavljenih smetnji, talijanska strana obvezala se izraditi plan rješavanja istih te ga predočiti ITU i susjednim zemljama, međutim isto još nije učinjeno niti je riješena ijedna značajnija smetnja, a što je potvrđeno na posljednjem multilateralnom sastanku u lipnju ove godine.

U posljednjih devet godina s hrvatske strane upućeno je više od 4500 prijava smetnji administraciji Italije sa zahtjevom za njihovim uklanjanjem, o čemu je istovremeno izvještena i Međunarodna telekomunikacijska zajednica, koja je odgovorna za provedbu međunarodnih sporazuma iz područja elektroničkih komunikacija. Posebnim programom mjerenja i međunarodnim aktivnostima, HAKOM će i dalje ulagati velike napore kako bi se i posljednje smetnje TV programima uklonile, a posebno kako bi se znatnije poboljšala situacija po pitanju smetnji radijskim programima u Republici Hrvatskoj. Međutim, HAKOM nije u mogućnosti izdati izravan nalog za isključivanje, s obzirom na to da se ometajući odašiljači nalaze u drugoj državi, izvan nadležnosti HAKOM-a.

Osim navedene akcije mjerenja talijanskih smetnji, HAKOM je ove godine započeo posebnu ciljanu provjeru uporabe frekvencijskog pojasa 5470 – 5725 MHz prema važećoj općoj dozvoli, koji u najvećoj mjeri koriste WAS/RLAN radijske postaje, kako bi se osigurali preduvjeti za neometanu implementaciju i uporabu novih meteoroloških radara u 5GHz pojasu.

Također, u tijeku su i posebne mjerne akcije provjere 0.7m i 2m frekvencijskog pojasa te provjera rada FM radijskih postaja u skladu s pripadajućim dozvolama za uporabu RF spektra.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist