Natrag
19.3.2019 09:05

facebook

twitter

google

rss

dulist

Opet poskupila voda!

12.10.2011 @ 19:34 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Rujanski računi za vodu mnoge su Dubrovčane, ali i stanovnike Stona, Župe i Primorja iznenadili. Vodovod Dubrovnik je, naime, uveo uz postojeću cijenu vode i fiksnu naknadu koja je povećala račune i građanstvu i gospodarskim subjektima.

Sve ovisno o profilu priključka – što je profil cijevi manji, manja je i fiksna mjesečna naknada, a visina ovisi i o tome jesu li korisnici priključeni na javnu odvodnju ili ne. Iako se ovakvo poskupljenje cijene vode, odnosno uvođenje fiksnih naknada, najavljivalo negdje tamo početkom svibnja, svi su na to očito zaboravili. I šokirali se novim, većim računima.

A isti su zapravo povećani za fiksni dio koji ovisi o profilu priključka. Korisnik s najmanjim profilom plaća, logično, i najmanju cijenu, a sve detalje objasnio nam je direktor Vodovoda Dubrovnik Pero Mišković. No, Miškovića smo upitali i zbog čega o promjeni cijene vode nisu obaviješteni suvlasnici Vodovoda – općine Ston, Dubrovačko primorje i Župa dubrovačka, iako Grad Dubrovnik, kao većinski vlasnik nema tu obvezu.

Ukoliko ste priključeni na javnu odvodnju, te vodu dobivate preko priključka profila Ø 13, račun za vodu svakog mjeseca bit će vam uvećan za fiksnu naknadu od 10,78 kuna (bez PDV-a). Cijena je to za domaćinstvo, dok će onaj korisnik s priključkom profila Ø 200 mjesečno izdvajati 964,96 kuna (bez PDV-a)

– Mi smo na postojeću cijenu vode koja je na snazi od 1. siječnja ove godine dodali fiksne troškove. Dakle, varijabilni dio cijene vode ostao je kao i dosad, a na njega su dodani fiksni troškovi – objasnio je Mišković. U određivanju fiksne naknade Vodovod je imao dvije mogućnosti – napraviti izračun po profilima ili po priključcima, pri čemu je Vodovod Dubrovnik, jednako kao i splitski odabrao izračun po profilima.

– Na taj smo način htjeli rasteretiti male priključke, dakle većinu korisnika, njih oko 90 posto, u odnosu na onih 10 posto koji se odnose na gospodarske objekte – ističe dalje Pero Mišković, objasnivši kako je logično da najveću cijenu plaća onaj korisnik s najvećim profilom priključka Ø 200, jer popravak vodomjera takvog profila košta 5 tisuća kuna. Tako je cijena vode za domaćinstvo s javnom odvodnjom, s najmanjim profilom Ø13, mjesečno od sada veća za fiksnih 13,26 kuna.

Što o svemu misle načelnici susjednih općina, te što im je odgovorio direktor Vodovoda Pero Mišković potražite u novom broju duLista.

 
 

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana