Koronavirus u Hrvatskoj

OPET NOVA ODLUKA Evo tko bez samoizolacije može ući u Hrvatsku

OPET NOVA ODLUKA Evo tko bez samoizolacije može ući u Hrvatsku

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske ovog je utorka donio odluku o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza RH.

-Ovom odlukom se, radi zaštite pučanstva Republike Hrvatske od bolesti COVID-19, privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza Republike Hrvatske – navodi se u odluci.

Međutim, zabrana se ne odnosi na državljane članica Europske unije, odnosno države članice schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru kao i članove njihovih obitelji. Zabrana se ne odnosi ni na državljane trećih zemalja s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ od 25. studenog 2003. o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize.

Njima se pak preporučuje prethodna najava ulaska u Hrvatsku korištenjem aplikacije entercroatia.mup.hr.

Nadalje, u odluci se navodi kako se izuzeci od primjene odluke odnose na državljane trećih zemalja i to na zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i suradnike, stručnjake za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje. Potom su tu prekogranični radnici, prijevoznici robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je potrebno, diplomati, policijski službenici u obavljanju svojih poslova, službe i timovi Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija, putnici u tranzitu, osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes, ali i osobe koje putuju zbog školovanja ili drugih neodgodivih razloga. Odluka se primjenjuje od 1. do 15. srpnja, a svi navedeni izuzeci mogu prijeći granice uz pridržavanje općih i posebni preporuka i uputu HZJZ-a.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist