Županija

OPĆINSKO VIJEĆE Izglasan novi Urbanistički plan uređenja ‘Kupari I’

OPĆINSKO VIJEĆE Izglasan novi Urbanistički plan uređenja 'Kupari I'

Većinom je prihvaćena Odluka o donošenju Urbanističkog Plana uređenja ‘KUPARI I’ na Općinskom vijeću Župe dubrovačke, dok su oporbeni vijećnici ostali suzdržani.

Plan je predstavila Zrinka Rudež ispred izrađivača, tvrtke Urbanizam Dubrovnik, a na prezentaciji je sudjelovalo i predstavnik investitora Avenue ulaganja d.o.o. Luka Paladina.

-Investitor je isfinancirao konzervatorsku studiju za Hotel Grand. Potrebno je napomenuti da unutar obuhvata od 17 hektara nema niti jednog registriranog spomenika kulture. Međutim, svjesni smo činjenica koje baštinimo, pogotovo vi Župljani znate da je Hotel Grand bio pionir turizma na Jadranskoj obali. S Ministarstvom kulture našli smo suglasje i zajedničkim smo snagama uspjeli postići da se na optimalan način organizira zatečeni građevinski fond, ali da se pritom ne uguše želje investitora i kreativnost projektanata. Morali smo 50-ak javno-pravnih tijela kontaktirati u više navrata te su se svi usuglasili, što znači da je ovaj Plan usuglašen s kompletnim zakonodavstvom RH – rekla je Rudež istaknula par riječi o konceptu.

– Riječ je o zoni gospodarsko-ugostiteljsko-turističke namjene izvan naselja. Te zone su pod posebnom grupom prilikom rekonstrukcije kompletnog sustava. Zadržali smo postojeću gustoću korištenja. Kad smo radili ovaj UPU, bilo je teško utvrditi koje je postojeće stanje, odnosno postojeći kapaciteti hotela budući da su potpuno devastirani te da su rađeni pod posebnim propisima u doba masovnog turizma, od 60-ih do 80-ih u RH. Pod postojećom gustoćom korištenja, tu se misli o broju kreveta po hektaru. Njome se naglašava da je kapacitet ove zone značajno manji prema projektima investitora nego što je Prostorni plan predvidio od PP DNŽ pa do PP uređenja Općine Župa dubrovačka – istaknula je Rudež i dodala kako je najveći dozvoljeni kapacitet ove zone 1500 kreveta.

-Hotelski kompleks će imati kategoriju od najmanje 5 zvjezdica. Najmanje 40 posto površine kompleksa mora biti predviđeno kao parkovno zelenilo. Zona ugostiteljsko-turističke površine je 14 hektara – naglasila je.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist