Zanimljivosti

Opasnosti iz tanjura koje štete zdravlju

Pravilna prehrana djeluje povoljno na zdravlje – moglo se čuti na 10. Mediteranskom sajmu zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva, na temu „Hrana: lijek ili opasnost“ koju je održala Marija Vezilić iz ZZJZ Dubrovačko-neretvanske županije.

Vezilić je naglasila kako najnovija istraživanja pokazuju da se konzumira sve manje mediteranske prehrane što je porazno, jer upravo je mediteranska hrana jedna od najkvalitetnijih. Voće, povrće se odobrava dok konzumaciju crvenog mesa treba svesti na jednom mjesečno.
 
-Jesti raznovrsnu hranu, masti i ulja izbjegavati, vodu piti u dovoljnim količinama. Obratite pozornost na surogat proizvode na kojima nije jasna deklaracija podrijetla mesa, a najčešće je i lažna – istaknula je Vezilić.
 
Mikotoksini su gljivice i pljesni, a mogu se pronaći u kikirikiju, brašnu, dječjoj hrani. Upravo su dojenčad, djeca i trudnice najosjetljiviji te oni moraju posebno obratiti pažnju na odabir namirnica.
 
Opasnosti iz tanjura vrebaju na svakom koraku. Organska hrana je hit u svijetu, a i najzdravija je, osim toga organska hrana je u koheziji za zemljom. Takva uzgojena hrana ne izrabljuje zemlju i potiče se biološka raznolikost.
 
-Organska hrana je skuplja, ali svakako je bolje izdvajati više novaca za zdravu hranu nego za liječenje. Vratimo se tradicionalnom uzgoju i obradi hrane – kazala je Vezilić.

Pročitajte još

‘HALO BING’ Alan Ford vraća se u Dubrovačke knjižnice

Dulist

Čak 10 ‘Oskara znanja’ stiže u Dubrovnik, najbolji su učenici Umjetničke škole

Dulist

JUTRO KOD MERCANTEA Nije problem s parkingom nego simpatičan prizor

Dulist