Aktualno

OPASNOST Zastupnica Šuica o ospicama i problemu necijepljenja djece

OPASNOST Zastupnica Šuica o ospicama i problemu necijepljenja djece

Zastupnica Dubravka Šuica upozorila je Europsku komisiju na opasnost necijepljenja djece istaknuvši kako se odbijanjem cijepljenja djece životnoj opasnosti izlažu i druga djeca i odrasli.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Određeni broj djece i odraslih ne može se cijepiti iz zdravstvenih razloga, te ovise o grupnom imunitetu, koji je u posljednje vrijeme u primjetnom padu, upozorila je zastupnica Dubravka Šuica.

Problem pada procijepljenosti diljem Europske unije ponovno je aktualiziran nakon pojave epidemije ospica u susjednim državama. Protekle dvije godine Europu je zahvatila epidemija ospica zbog nedovoljne procijepljenosti stanovništva i na taj način izazvala nekoliko teških slučajeva sa smrtnim ishodom, koji su pogodili djecu i mlađe odrasle osobe. U čak 14 europskih zemalja tijekom samo prva dva mjeseca 2017. zabilježeno je više od 1500 slučajeva ospica zbog sve većeg broja necijepljenih osoba, uključujući i Hrvatsku. Podatak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) pokazuje kako se u zadnjih šest godina broj cijepljene djece cjepivom protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MPR), čija se prva doza daje djeci u drugoj godini života, smanjio za šest postotnih poena. Izrazito je alarmantna situacija u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje je prosječno cijepljeno samo 65 posto djece.

Svjesna ozbiljnosti ovog problema, zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica već je nekoliko puta upozorila Komisiju na problem pada procijepljenosti i opasne posljedice za zdravlje, ponajprije za djecu:
– Pad povjerenja, zbog straha od negativnih nuspojava, dovodi do odbijanja cjepiva koja spašavaju život. Koje akcije Komisija planira poduzeti kako bi povratila povjerenje javnosti u cjepiva, kao važno globalno javnozdravstveno pitanje? – naglasila je Šuica u svibnju prošle godine.

Manjak informiranosti građana o važnosti cijepljenja djece Dubravka Šuica je navela kao ključan problem u širenju epidemija zaraznih bolesti. Roditelji koji ne žele cijepiti svoju djecu tvrdeći da je dovoljna zaštita procijepljenost druge djece, u životnu opasnost dovode sve one koji se iz zdravstvenih razloga (kemoterapija, lijekovi, alergija) ne smiju cijepiti, te su ovisni o grupnom imunitetu koji ih širi od bolesti.

– Pozivam sve roditelje da se, imaju li nedoumica o cijepljenju, informiraju kod svog liječnika koji će ih upoznati s procedurom i posljedicama eventualnog necijepljenja“ – naglasila je Šuica i u srpnju prošle godine opet upozorila Komisiju: „Necijepljena djeca povećavaju osjetljivost i narušavaju imunitet ukupne populacije. Također, time se povećava mogućnost da ponovno dođe do širenja i cirkulacije virusa koji su do sada bili neutralizirani, čemu svjedočimo posljednjih godina u više europskih zemalja. S obzirom na to da se diljem Europske unije povećava taj negativan trend, što zadire u sferu javnog zdravlja, ali i međunarodne, a posebno regionalne i nacionalne sigurnosti država članica, na koji način Komisija planira pomoći državama članicama oko informiranja stanovništva o bitnosti cijepljenja djece? – zaključila je.

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist